Premiér Petr Fiala (vlevo) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na schůzi...

Premiér Petr Fiala (vlevo) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na schůzi Poslanecké sněmovny (25. ledna 2022). | foto: ČTK

STALO SE DNES: Válek ohlásil očkování Novavaxem, v Polsku zemřela těhotná

  • 1
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek oznámil, že se od 1. února spustí registrace na očkování vakcínou od Novavaxu. Premiér Petr Fiala poprvé čelil otázkám poslanců při interpelacích. V Polsku zemřela další těhotná žena, lékaři jí odmítli vyndat mrtvý plod z těla. Přečtěte si výběr nejzajímavějších čtvrtečních zpráv.

Registrace k očkování novou vakcínou od Novavaxu bude možná od 1. února, potvrdil Válek. Určena bude pouze pro dospělé, interval mezi dávkami má být 21 dnů. Válek se vyjádřil na tiskové konferenci taktéž k epidemii v Česku. Podle něj se současná protiepidemická opatření zmírní od 1. března nebo od 1. dubna. Vlna by se podle jeho slov měla začít lámat během příštího týdne.

Válek ohlásil očkování Novavaxem. Příští týden se začne lámat vlna, věří

Premiér Petr Fiala poprvé čelil otázkám poslanců při interpelacích. Řešila se jak energetická krize, tak také rozpočtové provizorium či možnost dobrovolného doplňkového připojištění ve zdravotnictví. Za nereálné označil Fiala vystoupení Česka ze systému obchodování s emisními povolenkami.

Fialovy první interpelace. Pomůžeme těm, kteří pomoc potřebují, řekl premiér

V Polsku zemřela další těhotná žena, které lékaři nechtěli provést interrupci, přestože plodu už několik dní nebilo srdce. Odvolávali se na současnou potratovou legislativu. Žena podle výpovědi svých příbuzných umírala pomalu a ve velkých bolestech. „Je to důkaz, že současná vláda má na rukou krev,“ říká rodina zesnulé.

Polskem otřásá smrt ženy, jež čekala dvojčata. Odmítli jí vyndat mrtvý plod

Podle slovenského ministra zahraničí Ivana Korčoka zvažují spojenci v Severoatlantické alianci nasazení jednotek i na Slovensku. Oznámil to šéf slovenské diplomacie a to kvůli stávajícímu napětí mezi Ukrajinou a Ruskem. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského by se Česká republika měla na nasazení jednotek podílet.

NATO chce jednotky i na Slovensku. Česko by se mělo podílet, míní Lipavský

Herečka Emna Watsonová byla osočena z antisemitismu kvůli příspěvku na sociální síti. Post vyjadřoval solidaritu Palestině. Herečce vyjádřili podporu i její kolegové ze světa filmu ve společném prohlášení. Bývalý izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon později příspěvek sdílel se slovy: „Mínus 10 bodů pro Nebelvír za antisemitismus.“

Watsonovou nařkli z antisemitismu. Fikce prý funguje leda tak v Potterovi


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video