ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: David Šváb / ERA Basketball Nymburk

Dětské kluby a sportovní oddíly v ohrožení. Nedostaly peníze od státu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Průtahy s placením faktur, nucené půjčky, nejistota, krach za dveřmi. Tisícům sportovních klubů s dětskými a mládežnickými oddíly, které loni žádaly o dotace na provoz, dodnes Národní sportovní agentura (NSA) ještě nic nevyplatila. Celkem se přerozděluje 1,5 miliardy korun, o peníze si zažádalo na 7,5 tisíce klubů. Pro sportovce může prodleva znamenat i definitivní konec, zvlášť, když je před nimi zimní období a účty za provozy hal letí strmě nahoru.

Na statisíce korun na provoz čeká například brněnský basketbalový tým Žabiny, jehož hráči museli oželet nové míče, dresy a další vybavení. „Dotační peníze stále vyhlížíme. Veškeré peníze, které jsme měli, jsme museli pustit do provozu, místo abychom nakupovali věci, které potřebujeme,“ líčí předseda mládežnického klubu Žabiny David Neckář.

Bohužel v těchto podmínkách se dlouhodobě dělá sport v Česku. Nepředvídatelnost finanční podpory je pro mnohé předsedy klubů naprosto ubíjející.

Miroslav Janstapředseda České unie sportu

I jeho klub, stejně jako dva a půl tisíce dalších, stále čeká na peníze z programu Můj klub 2022. To je neinvestiční dotace, z níž organizace platí cestovní výdaje, provoz hal nebo práci trenérů. Žádosti přitom museli zástupci klubů podat do konce loňského listopadu. A předpokládalo se, že peníze přijdou v jarních měsících, jak bylo obvyklé v předchozích letech.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video