ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: archiv ČEZ

Solární firma vybrala 1,5 miliardy, 40 procent zakázek nesplnila, tvrdí Piráti

  • 34
Dodavatel solárních elektráren a tepelných čerpadel Energetický holding Malina vybral od klientů zálohy za zhruba 1,5 miliardy korun, ale asi 40 procent zakázek nesplnil. Ve čtvrtek to uvedli Piráti na základě své analýzy. Podklady strana předala Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Podle dřívějších informací už postup Maliny prověřuje policie a soud údajně vydal první pověření k provedení exekucí na holding.

Energetický holding Malina v minulých týdnech přiznal problémy se zajištěním zakázek, ale i na svém webu tvrdil, že instalace pokračují. K aktuálním informacím o vyšetřování policií a o exekucích se podle médií nevyjádřil.

V médiích se objevily informace, že klienti Energetického holdingu Malina marně čekají i několik měsíců na instalace fotovoltaických panelů nebo na dokončení zakázek. Firma se zákazníky podle médií nekomunikuje.

Solární firma po žalobách klientů mění vedení, slibuje plán záchrany do 14 dnů

Podle analýzy Pirátů společnost přijala téměř 4 200 objednávek na dodávku solárních panelů s průměrnou zálohou 300 000 korun a objednávky na asi 800 tepelných čerpadel se zálohou kolem 200 000 korun na zákazníka. Z 5 000 zakázek zhruba 2 000 neprovedla.

Analytik Pirátů Janusz Konieczny oznámil, že informace o činnosti Energetického holdingu Malina strana předala pražskému Vrchnímu státnímu zastupitelství spolu s dalšími podklady o možném problematickém hospodaření společnosti. „Pohledávky vůči společnosti Malina neuplatňují pouze klienti, ale rovněž montážní firmy, externí spolupracovníci, obchodní zástupci, pronajímatelé nemovitostí či počáteční investor,“ sdělil v tiskové zprávě.

Vybrali zálohy a panely nikde. Solární firma už nebere telefony, zuří klienti

„V tomto kontextu bylo alarmující naše zjištění, že letos došlo k převodu všech nemovitostí Jana Urbana, akcionáře Maliny, na jeho příbuzné,“ uvedl Konieczny. Firma minulý týden oznámila, že ji bude nově řídit právě předseda představenstva Urban.

V obchodním rejstříku není uveden majitel společnosti, pouze anonymní cenné papíry, takzvaně „akcie na jméno“. Podle státní Evidence skutečných majitelů jsou největšími akcionáři Energetického holdingu Malina, sídlícího v Praze, člen dozorčí rady firmy Cyril Regner a Xiaoxiang Fu (Fu Siao-siang) z Číny, každý s podílem 42,5 procenta.

První exekuce

Společnost v pondělí sdělila, že zahájila audit svých zakázek a instalací a že se zákazníky má začít komunikovat externí kontaktní centrum. Tvrdila, že na základě analýz předloží v řádu dní návrhy možných řešení situace.

Server HN.cz ve čtvrtek napsal, že Obvodní soud pro Prahu 1 už vydal první pověření k provedení exekucí na Energetický holding Malina a v některých případech nařídil firmě, aby vrátila vybrané statisícové zálohy. Na dotazy k exekucím podle serveru firma neodpověděla.

Holding také čelí trestním oznámením. „Přijali jsme dosud tři trestní oznámení, která již byla postoupena policii. S ohledem na obsah těchto podání se jimi nyní zabývá Obvodní ředitelství policie Praha 1. Dosud však nebyly zahájeny úkony trestního řízení,“ řekl v úterý deníku Právo Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video