SNK-ED tvrdí, že ji ČSSD a ministr Sobotka poškodili ve volbách.

SNK-ED tvrdí, že ji ČSSD a ministr Sobotka poškodili ve volbách. | foto: SNK ED

SNK-ED navrhují nové volby, vyřešily by peníze i pat

  • 24
SNK Evropští demokraté se rozhodli podat ústavní stížnost kvůli léta nevyplaceným příspěvkům za komunální volby. Strana tvrdí, že ji finanční nouze znevýhodnila i v letošním boji o Sněmovnu, a navrhuje proto nové volby. Ty by mohly vyřešit i politický pat.

"SNK Evropští demokraté žádají Ústavní soud, aby nařídil konání nových voleb. Tím se vyřeší současný volební pat," uvedli ve svém prohlášení.

Při červnových volbách do Sněmovny prý byli poškozeni tím, že jim ČSSD a jejich ministr financí nevyplatili peníze za mandáty. Reagují tak na dvě rozhodnutí správního soudu, který rozhodl, že prostředky jsou zadržovány neoprávněně.

Ministerstvo financí, které řídí místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, nevyplatilo Evropským demokratům před čtyřmi roky státní příspěvek za zvolené zastupitele.

SNK ED proto obviňuje ČSSD z porušování ústavy, demokracie a volné soutěže politických stran. Nejvyšší správní soud totiž rozhodl, že příspěvky jsou zadržovány v rozporu s demokratickými principy a že SNK-ED na ně má nárok. Strana požaduje 15 milionů korun.

SNK Evropští demokraté už dříve oznámili, že v souvislosti s nevyplacenými příspěvky navrhnou Ústavnímu soudu pozastavení činnosti ČSSD. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video