Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 23. 1. 2007 23:00

Sněhová kalamita

zdroj: redaktoři iDNES.cz a MF DNES, ČTK

18:42
Vytrvalé sněžení komplikuje dopravu i na jihu Čech. Na Prachaticku a Českokrumlovsku leží na vozovkách až deseticentimetrová vrstva sněhu. Na silnicích nižších tříd byla místy zledovatělá.
18:38
Na Příbramsku a Benešovsku se na silnicích tvoří vrstva sněhu a náledí. Vinou srážek je v mnoha oblastech snížená viditelnost. Řidiči by měli jezdit obezřetně. "První sypače vyjely před polednem, nyní máme v terénu všech 25 vozů," sdělil pracovník Správy údržby silnic Benešov.
19:05
  • Sněžení na Čáslavsku

    Sněžení na Čáslavsku - Dopravní situace u Čáslavi.(22. 1. 2007) / Autor: Josef Vostárek MF DNES

18:32
Silničáři na Uherskohradišťsku s vypětím všech sil udržují sjízdné hlavní tahy. "Cesta na Brno přes buchlovské kopce je po chemickém ošetření mokrá. Máme venku osm vozů včetně traktorů, teď se věnujeme silnicím druhé a třetí třídy," hlásil zimní dispečer uherskohradišťského střediska Správy a údržby silnic Slovácka.
18:27
V západních Krkonoších ještě nespadla ani vločka, vleky v Harrachově i v Rokytnici byly i dnes mimo provoz. Provozovatelé vleků využili mrazivého počasí a začali aspoň s umělým zasněžováním.
18:20
Sněžení přináší komplikace i do ostatních částí Evropy. Závaly sněhu postihly zejména západ a střed kontinentu. Jsou hlášeny první problémy v zásobování elektřinou. Například v centrální Francii se kvůli sněhu ocitly desítky tisíc domácností bez elektřiny.
18:09
Na Vsetínsku hustě sněží, silniční tah na vstupu do ČR je neprůjezdný pro nákladní vozidla. Na vozovce je 5 cm rozbředlého sněhu.
18:07
V okrese Kutná Hora jsou komunikace mokré, sněží jen drobně. Přesto by se měli řidiči mít na pozoru a pohybovat se sníženou rychlostí.
18:04
V okrese Brno-venkov je dálnice D1 na 171. km ve směru na Prahu obtížně průjezdná. Dochází k uvíznutí kamionů ve stoupání a k tvorbě kolony. Ta je v současné době dlouhá cca 20 km.
  • Osobní vůz v příkopu u Hořic.

    Osobní vůz v příkopu u Hořic. - Osobní vůz sjel do příkopu na zasněžené silnici v Hořicích na Šumavě. / Autor: ČTK

17:15
V Dukelské ulici ve Vyškově vyšetřovali policisté nehodu s lehkým poraněním dítěte. Autobus odhodil školáka poté, co vozidlo městské hromadné dopravy dostalo smyk.
16:56
Silničáři vyrazili kvůli hustému sněžení do terénu v Olomouckém kraji. Silnice zde mohou místy namrzat, policisté proto nabádají řidiče k opatrnosti. "Na všech silnicích děláme údržbu, ale vzhledem ke sněžení je na silnicích sníh nebo sněhová kaše, " uvedl dispečer olomouckých silničářů.
  • Zasněžené Malinovského náměstí v Brně

    Zasněžené Malinovského náměstí v Brně - Malinovského náměstí v Brně dnes pokryla sněhová pokrývka. / Autor: www.brno.cz

16:40
Na dálnici D1 se v úseku km 145-191 tvoří kvůli špatným povětrnostním podmínkám obousměrné kolony vozidel. Policie doporučuje řidičům kamionů odstavit vozidla na parkovištích, případně vůbec nevyjíždět.
16:31
S následky sněhu se potýkají i samotní silničáři. Ve Vysokých Popovicích na Brněnsku sjel do příkopu posypový vůz, který bylo nutné vyprostit.
16:30
Nejen řidiči na jižní Moravě by měli být v nejbližších dnech opatrnější. "Ti, kteří až dosud odkládali přezutí na zimní pneumatiky, by rozhodně neměli váhat s jejich výměnou," řekl operační důstojník jihomoravské policie.
16:26
Až padesát nehod - většinou lehkých - si zatím vyžádalo zhoršené počasí na jižní Moravě, kde začalo vydatněji sněžit před polednem. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Kvůli nadílce museli silničáři vyslat do terénu v regionu všechny posypové vozy.
16:17
Ve vyšších polohách Pardubického kraje komplikuje řidičům jízdu slabý poprašek. Silničáři očekávají další sněžení v noci a ve středu.
16:02
Sněhové závěje se tvoří na Kroměřížsku, kde místy fouká silný vítr. Policisté během dne v regionu zaznamenali několik dopravních nehod.
15:55
Na Vsetínsku sněží vytrvale už od ranních hodin. V nižších polohách napadlo pět centimetrů sněhu, v horách až dvojnásobek. Problémy se dají očekávat převážně večer, komplikace mohout mít ve stoupání hlavně kamiony.