Smlouvy přítelkyně Grossů poničila povodeň

  • 15
Rodinná přítelkyně premiéra Stanislava Grosse podnikatelka Libuše Barková, kterou policie obvinila z pojistných podvodů, podala proti trestnímu stíhání stížnost. Oznámil to právník Vít Široký. "Stanovisko mé klientky je, že je nevinná. To je zatím vše, co k tomu mohu říct."

 

"A paní Barkové jsem doporučil, aby nikomu žádné informace neposkytovala. Ona sama z toho obvinění není moudrá," prohlásil Široký.

Policie viní Barkovou z toho, že získala u pojišťovny Kooperativa téměř osmimilionovou pojistku pod falešným tvrzením, že její majetek v jihočeské obci Buzice poničila vichřice a pak povodně.

Za pojistný podvod hrozí Barkové pět až dvanáct let vězení. Policie však prověřovala i další pojistky, které byly Barkové v uplynulých třech letech vyplaceny likvidátorem Kooperativy Jindřichem Kaskou.

Policie měla podezření, že jí bylo neoprávněně vyplaceno celkem patnáct milionů korun. Na sedm milionů korun pojistek však nejsou v pojišťovně Kooperativa materiální důkazy, protože byly v roce 2002 poničeny při povodních.

Nakolik byl do podvodů zasvěcen i úředník pojišťovny Kaska, policie zatím vyšetřuje. "Nevím, že bych něco paní Barkové neoprávněně vyplácel. Osm milionů je moc peněz. To by si žádný likvidátor nedovolil," uvedl Kaska.

Policie během vyšetřování zjistila, že vyplacené pojistky zaplatily Libuši Barkové náklady na zakoupení a rekonstrukce budov, které si Barková v Buzicích pořídila.

Podle odhadů policie investovala Barková do zakoupení a rekonstrukce tří budov v Buzicích kolem pěti milionů korun. Osmimilionová pojistka, kterou policie považuje za neoprávněně vyplacenou, jí tedy investice vrátila.

Z katastru nemovitostí navíc vyplývá, že Barková si na zrekonstruované nemovitosti vzala loni v září pětimilionový úvěr u České spořitelny a dalších dvacet milionů korun jí banka kdykoli za zastavené budovy a pozemky uvolní. Barková má v Buzicích na rozsáhlých pozemcích farmu, kde chová koně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video