Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odmítnutí. Na peníze školám není v koalici shoda, mrzí po jednáních odbory

  18:26
Peníze na uklízečky, školníky a další nepedagogické pracovníky školy v tuto chvíli nedostanou. Po dnešním jednání ministra školství, financí a premiéra s odbory a školskými asociacemi to potvrdil šéf odborářů František Dobšík. Ředitelé alespoň budou moci s penězi, které mají, libovolně nakládat.

Předseda školských odborů František Dobšík vystoupil na briefingu po jednání předsednictva školských odborů s ministrem školství Mikulášem Bekem. (19. ledna 2024) | foto: ČTK

„Dát peníze školám, na to zatím není politická vůle, kasa je prázdná. V polovině roku se sejdeme znovu. Jestli ředitelé vydrží čekat a co bude dál, to nevím. Stávku chtěli hlavně ředitelé. Jestli bude, to teprve uvidíme. Budou taky volby,“ shrnul po jednání předák školských odborů Dobšík.

Podle něj se asociace a odbory na jednání s premiérem Petrem Fialou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (oba ODS) a ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) shodli alespoň na tom, že ředitel si s penězi z vlastního rozpočtu bude moci nakládat podle vlastní vůle.

Ministerstvo zveřejnilo rozpočet, školy jsou v šoku. Nemají na platy

„Nebude se muset řídit přesně tím, pro koho jsou jaké peníze určeny. Takže když dá část peněz určených na pedagogy uklízečkám, nebude porušovat zákon. Toto by se mělo zajistit během pár dní,“ doplnil Dobšík.

Uvolněním regulace by se podle Beka mohla vláda věnovat na jednání již ve středu nebo příští týden.

Podle ministra školství Mikuláše Beka chybí na dva tisíce úvazků asi 800 milionů korun. Bek to označuje za důsledek vládního konsolidačního balíčku. Dalších 500 pozic by pak mohly platit kraje z rezervy.

Pomoc budou školy hledat u zřizovatelů

Podle Beka vláda k revizi rozpočtu pro regionální školství podle dohody přistoupí po 1. červenci, kdy budou jasné výsledky hospodaření státu v prvním půlroce.

O výsledku jednání k penězům do škol bude Bek informovat jejich ředitele dopisem. „Jsem rád, že dnes mohli zástupci škol, asociací a odborů slyšet také pohled koaličních partnerů, ne jen můj. Že jsme si dali školství mezi prioritu je při jednáních svazující. A také o tom byla část dnešního jednání,“ konstatoval Bek.

Podle šéfa Unie školských asociací ČR – CZESHA Jiřího Zajíčka budou peníze fyzicky chybět až koncem roku. „Vzhledem k tomu, jak fungují rozpočty, tak nám ty peníze dojdou asi v listopadu. Uvidíme, jaká bude situace v polovině roku, kdy má být další schůzka. A snad už ty peníze budou,“ řekl iDNES.cz Zajíček.

Sám na vlastní škole zaměstnává na nepedagogických pozicích řadu asistentů, které potřebuje ve výuce. „Půjdu za zřizovatelem a budu doufat, že mi pomůže a asistentům platy doplatí. Protože sebrat peníze, které měly jako bonus připadnout učitelům, sice díky domluvě o rozvolnění můžu, ale moc by mi to nepomohlo. Nestačilo by to pro všechny,“ podotkl Zajíček.

Nikdo – ministr školství Bek ani asociace s odbory – od dnešní schůzky neočekával, že by o přidání bylo hned jasno. V plánu bylo předložit pádné argumenty. Zjevně ale nebyly dostatečné, podle Dobšíka je výsledek schůzky zklamáním. Sám dříve považoval za klíčové premiéra přesvědčit.

„Knížecí rady“ od TOP 09

I když o tom, jestli školy peníze dostanou, musí rozhodnout celá koalice. Například předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš řekl, že je nyní nutné peníze do systému dostat a v dlouhodobém horizontu hledat systémové řešení. „Bylo by také dobré, kdyby školy mohly peníze přelévat mezi pozicemi tak, jak zrovna potřebují,“ navrhl Bartoš.

I lidovci jsou připravení peníze pro školy najít. Podle jejich místopředsedy strany Jana Bartoška stojí o to, aby se situace na školách uklidnila a stabilizovala.

Jenže třeba TOP 09 se zdráhá, stranická šéfka Markéta Pekarová Adamová nechce peníze pouštět dřív, než Bek přijde se systémovým řešením. Podle ní také Bek slíbil, že je schopný nalézt úsporu ve svém resortu v jednotkách miliard, zatím ale prý jen přichází s dalšími rozpočtovými požadavky.

„Knížecí rady od koaličních partnerů v tuto chvíli neocením, ocením věcné jednání se znalostí čísel,“ reagoval na to Bek.

Zašmodrchané počty

V počtech míst, která se budou kvůli celospolečenským úsporám rušit, je od počátku současného sporu zmatek. Před listopadovou stávkou škol hrozilo, že z tabulek zmizí 17 tisíc míst. Po sérii jednání se ministr Bek zavázal, že tento počet sníží maximálně na osm tisíc. Tolik pozic je totiž podle resortu neobsazených. Školy tak počítaly s tím, že škrtem nikdo práci neztratí.

V rozpisu rozpočtu je však 17 tisíc pozic ke zrušení napsáno i nadále. Podle Beka došlo k nedorozumění. Tvrdí, že rušit se bude zhruba 7,5 tisíce pozic. I přesto však tento škrt nebude znamenat jen zrušení prázdných tabulek, protože peníze ministerstvo nemůže sebrat jen některým školám ani je rozdělovat přesně „na míru“. Naopak postupuje vždy plošně a částky zvyšuje nebo snižuje v procentech.

„Ve školách jsou aktuálně asi dva a půl tisíce úvazků, které se nekryjí s normativním rozpisem. O nich jednáme, lze je částečně doplnit z financí obcí a krajů,“ vypočítal v pondělí Bek. Rozpočet pro regionální školství je podle ministerského rozpisu letos o 4,97 miliardy vyšší než loni, činí 187,87 miliardy korun.

Ministr už dříve avizoval, že výhledově by chtěl zavést změny v pravidlech přerozdělování peněz. Podle něj neodpovídají současným potřebám. A lepší přehled než ministerstvo, které dnes peníze školám zasílá, mají konkrétní obce nebo kraje. Zřizovatelé by tak podle Beka mohli o tom, na kolik pozic má která škola nárok, rozhodovat sami.

O tom, že půjde o 800 milionů korun žádat premiéra, informoval ministr školství Mikuláš Bek po jednání se školskými odbory a asociacemi v pondělí 12. února:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...