ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Severovýchod ČR zasáhne silný vítr, hrozí také povodňová bdělost

  • 3
Meteorologové vydali výstrahu pro severovýchodní polovinu ČR kvůli silnému větru. Ta bude platit od úterních deseti hodin do středeční půlnoci, uvedli meteorologové z ČHMÚ. Platí také povodňová bdělost pro několik regionů Libereckého a Královéhradeckého kraje od úterý 20:00 do středy 9:00.

Místy se očekávají nárazy jihovýchodního až jižního větru nad 65 km/h. Vítr může poškodit stromy a způsobit menší škody na budovách. Hrozí také nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi či možné komplikace v dopravě. 

„Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ informuje Český hydrometeorologický ústav.

Jeho upozornění před větrným počasím a možnou povodňovou bdělostí platí od úterního dopoledne do středeční půlnoci. Výstraha se týká především týká Královéhradeckého a Pardubického kraje a dále také platí pro Vysočinu, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. 

Více na Počasí iDNES.cz

Meteorologický výstraha je také vystavená kvůli možné povodňové bdělosti. Platí od úterý 20:00 do středy 9:00. „V důsledku nasycení půdy a očekávaných intenzivnějších srážek očekáváme na tocích odvodňujících Jizerské hory a Krkonoše místy dosažení prvního stupně povodňové aktivity. Výjimečně může napršet až 30 litrů na metr čtvereční za šest hodin,“ uvádí meteorologové z ČHMÚ.

Při prvním povodňovém stupni se voda ještě nevylévá z břehů, problémy ale mohou nastat kvůli zvýšenému odtoku vody či podmáčení stromů. Lidé by se měli vyvarovat pohybu v korytě toku a sledovat aktuální situaci.

Povodňová bdělost se v Libereckém kraji týká okolí Liberce, Jablonce nad Nisou, Frýdlantu, Jilemnice, Semil, Tanvaldu a Železného Brodu a platí také v regionech Trutnov a Vrchlabí v Královéhradeckém kraji.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video