Vypjatá situace jitřila emoce šoférů. | foto: Martin Adamec, MF DNES

Silnici do Teplic blokují kvůli opravám kilometrové kolony

  • 1
Jedno z dopravně nejproblematičtějších míst v Česku se momentálně nachází u Bystřan na Teplicku. Sešly se tu práce na opravách mostu a stavba protihlukových stěn. Na bystřanském sjezdu z rychlostní silnice R63, která spojuje Teplice s dálnicí D8, se tvoří mnohakilometrové kolony.

V úterý večer a ve středu ráno zasahovaly dokonce až na dálnici D8 u Řehlovic. Provoz u Bystřan byl komplikovaný už několik měsíců kvůli opravě mostu, který je v havarijním stavu. Dopravu řídily semafory.

Další zhoršení nastalo právě od úterý, kdy firma AZ Sanace začala u mostu montovat protihlukové stěny, takže nyní tu dočasně probíhají stavby dvě.

"Předtím byl nastaven interval semaforů tak, aby projela celá fronta aut. Teď jsme museli úsek prodloužit o tři sta metrů, takže se na obou koncích úseku kvůli silnému provozu hromadí vozidla," vysvětluje Tomáš Kubeš z Ředitelství silnic a dálnic v Chomutově.

"Přijel jsem od Ústí po dálnici, už na kopci před posledním sjezdem k Bystřanům stála policejní hlídka s panelem na střeše vozu s blikající šipkou a nápisem ´kolona´. Po pár stech metrech jsem skončil v koloně, pak se skoro hodinu posouval tři kilometry," líčí nemilé dopravní překvapení jeden z řidičů jezdících často mezi Ústím a Teplicemi.

Řidiči, kteří se dostali až ke kruhovému objezdu u Bystřan, opouštěli dokonce kolonu tak, že přejížděli přes škarpu na vedlejší úzkou místní komunikaci, po které pak pokračovali do Bystřan.

Zácpy na R63 u Bystřan na Teplicku

Vypjatá situace jitřila emoce šoférů. Mnohým vadilo zejména počínání těch, kteří se nehodlali zařadit na konec kolony, stojící šňůru předjeli levým pruhem a pak se snažili v místě zúžení do kolony vrátit.

Nakonec situaci řešili sami čekající. "Hlavně Pražáci a taxikáři nechtějí čekat, tak prostě někteří řidiči jim v tom zabránili tak, že vyjeli do levého pruhu a jeli v něm krokem jako celá kolona. Bezohledné řidiče zablokovali," uvedl jeden z čekajících.

Instalaci protihlukových stěn nebylo už možné podle Kubeše oddalovat, protože se staví za evropské peníze a ty mají termín využití jen do konce července. "Nejpozději do konce dubna by se měla situace změnit, protože dokončíme opravu jedné části mostu. Pak bude možné v tomto místě jezdit dvěma pruhy," dodal ještě Kubeš. Do normálních kolejí by se měl definitivně provoz v tomto úseku vrátit do konce srpna.

Jízdu mezi Ústím a Teplicemi komplikuje také omezení na druhém hlavním tahu po takzvané staré teplické silnici, kde se pokládá nový povrch. Kolonám nelze uniknout ani zde.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video