Nejvyšší kontrolní úřad.

Nejvyšší kontrolní úřad. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Senát odmítl, aby NKÚ kontroloval i Českou televizi, obce nebo kraje

  • 15
Senát ve čtvrtek neschválil ústavní novelu, která měla dát Nejvyššímu kontrolnímu úřadu právo prověřovat hospodaření s veřejnými prostředky. NKÚ měl získat možnost kontrolovat obce, kraje i firmy s jejich majetkovou účastí či podílem státu.

Horní komora o tom rozhodla po čtyřhodinové debatě, v níž se argumenty zastánců předlohy mísily s námitkami ohledně příliš širokého vymezení působnosti NKÚ či zmnožení kontrol, což vadilo i Svazu měst a obcí nebo Asociaci krajů. Senátoři zamítli i prováděcí zákon o rozšíření pravomocí NKÚ. Po neschválení ústavní novely, na kterou měl zákon navazovat, neměli jinou možnost.

Pro schválení ústavní novely hlasovalo 37 ze 68 přítomných senátorů. K přijetí byla ale třeba třípětinová většina, tedy aktuálně nejméně 41 hlasů vzhledem k tomu, že šlo o změnu ústavy. Sněmovna kvůli tomu nemůže Senát přehlasovat. Následné nezbytné zamítnutí prováděcího zákona, které bude muset ještě potvrdit Sněmovna, získalo o 30 hlasů více.

Podle novely mají kontroloři úřadu prověřovat i hospodaření krajů, obcí a jejich příspěvkových organizací. NKÚ by dohlížel i na státní fondy, zdravotní pojišťovny, veřejné vysoké školy, Českou televizi a Český rozhlas.

Horní komora obě normy odmítla ve snaze přimět vládu k tomu, aby je v souladu se svým programovým prohlášením předložila souběžně se zákonem, který by odstranil mnohonásobné kontroly různých úřadů ve stejné věci. Splnit tento požadavek by kabinet mohl zákonem o kontrole a řízení veřejných financí, který ministerstvo financí předložilo tento měsíc k projednání v Legislativní radě vlády.

Senátory nepřesvědčil Dienstbier ani Kala

Ústavní novela čekala na rozhodnutí horní komory dva roky, mimo jiné kvůli tomu, že senátoři chtěli mít k dispozici i prováděcí zákon. Ministr Jiří Dienstbier marně senátory ujišťoval o tom, že NKÚ nebude kontrolovat účelnost a efektivnost hospodaření obcí, což by bylo zásahem do ústavního práva na samosprávu územních samosprávných celků, ale jen soulad jejich hospodaření se zákony.

Potvrdil to i prezident NKÚ Miroslav Kala. Přislíbil nicméně v souladu s požadavky Senátu, že jeho úřad prověří, kolika kontrolám musejí samosprávy čelit, kolik to stojí a jestli systém je, nebo není efektivní.

K přijetí norem nepomohly ani návrhy bývalého ministra pro místní rozvoj Radko Martínka, podle nichž se pravomoci NKÚ neměly vztahovat na obce do 10 000 obyvatel a měly začít platit až za dva roky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video