Nacista Adolf Eichmann.

Nacista Adolf Eichmann.

Schindler udal Eichmanna, myslí si historička

  • 47
Příběh napraveného nacisty Oskara Schindlera ze Svitav, který za války zachránil asi tisícovku Židů, by se mohl dočkat překvapivého pokračování.

Historička z Březové nad Svitavou Jitka Gruntová totiž zveřejnila na svých internetových stránkách hypotézu, podle níž Schindler pomohl Mossadu v roce 1960 dopadnout v Argentině jednoho z hlavních organizátorů holocaustu Adolfa Eichmanna.

Autorka knihy Legendy a fakta o Oskaru Schindlerovi přiznává, že se pohybuje po tenkém ledě, protože nemá v ruce žádný přímý důkaz.

"Jak jsem si na časové přímce rovnala informace, které tu a tam někomu mezi řádky uklouzly, jak jsem četla celou akci popsanou v pamětech příslušníků Mossadu, vše stále více nasvědčovalo tomu, že to mohl být Schindler, kdo ukázal na Eichmanna," uvedla Gruntová.

Ta chce napsat další knihu o Schindlerovi, jež bude popisovat i jeho život po druhé světové válce.

Nacista, továrník i informátor německé rozvědky, kterého celý svět zná ve zidealizované podobě Spielbergova filmu Schindlerův seznam, získal v Izraeli titul Spravedlivý mezi národy a zasadil olivovník v Aleji spravedlivých v Jeruzalémě.

"Jenže pro udělení titulu Spravedlivý mezi národy je podmínkou, že zachránce nepožadoval peněžní kompenzaci záchranné operace. Schindler si za pomoc nechal platit," argumentuje Gruntová.

"Neudělal nic víc než další němečtí fabrikanti, ale ti žádný titul nedostali. Takových pracovních táborů, kde vězni pracovali za snesitelných podmínek a přežili válku, byly stovky. Co udělal Schindler tak výjimečného?" ptá se historička a nabízí na to odpověď: pomohl Izraelcům vypátrat Eichmanna.

Co podporuje podle Gruntové tuto teorii? Schindler i Eichmann žili po válce v Argentině. V roce 1958 se Schindler vrátil do Německa a právě odtud získala izraelská tajná služba zprávu o tom, že Eichmann se ukrývá v Argentině pod jménem Ricardo Klement.

"Kdo byl skutečným zdrojem této informace, se nikdy nezjistilo," podotýká Gruntová.

Argumentuje, že Schindler měl výhodu v tom, že Eichmanna osobně znal. Právě potvrzení totožnosti Ricarda Klementa bylo pro Izraelce nesmírně komplikované. A navíc - Schindler už před válkou pracoval pro německou rozvědku Abwehr.

"Jsem přesvědčena, že i po válce pracoval pro německou zpravodajskou službu. Vůbec není vyloučeno, že Schindler měl za úkol hledat esesáky," říká Gruntová.

Na druhou stranu bez důkazů jde jen o odvážnou a zajímavou teorii, ale nic víc. "Potvrdit či vyvrátit existující nepřímé důkazy mohou jen archivy tajných služeb, a ty zatím mlčí," říká Gruntová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video