S komunisty se nejen nemluví!

  • 13
Nedávno se v Praze sešli zástupci komunistů z celého světa, aby si navzájem předali zkušenosti, jak znovu oživit mrtvolu "socialismu" v Evropě.

Nevím, jaký "socialismus" chtějí čeští komunisté vybudovat – jestli podle vzoru Čínské lidové republiky, Korejské lidově demokratické republiky či Vietnamské socialistické republiky. Mohu vyprávět jen pár zážitků, které jsme se socialismem zažili a dodnes zažíváme ve Vietnamu.

Pár zážitků s komunismem

Když se komunisté ve Vietnamu chopili moci, zavedli hned od začátku pozemkovou reformu. To znamená, že rolníkům znárodnili všechny pozemky a výrobní prostředky a nutili je vstoupit do družstva.

Literární proces zase určil, jakou literaturu (výhodnou pro režim) se mají lidé učit, a zakázal ostatní, která pro ně výhodná nebyla.

Nepohodlné spisovatele poslal do "nápravných zařízení".

Když byl po roce 1975 celý Vietnam pod kontrolou komunistické strany, spustili proces "nápravy" u podnikatelů a obchodníků (rozuměj kapitalistů) – znárodnili továrny, podniky a jejich majetky. Majetek byl takzvaně zaevidován – a už ho nikdo nikdy neviděl.

Lidé, kteří mají u svého jména poznámku "nejasný politický názor", nikdy nedostanou práci od státního podniku a soukromý neexistuje.

Většinou pak končí v "nové ekonomické zóně", která je podobná pracovnímu táboru. Jejich děti se nikdy nedostanou na vysokou školu.

To vše patřilo minulosti. A jak vypadá současnost?

S protivníky v rukavičkách?

Přestože místopředseda KSČM Exner tvrdil, že komunisté by nestříleli své protivníky, uvedu pár příkladů procesů s vietnamskými disidenty, aby viděl, jak to chodí u vietnamských soudruhů.

Le Chi Quang (35 let, absolvent právnické fakulty) odsouzen ke čtyřem letům vězení a tříletému domácímu vězení za to, že napsal knihy Reforma veřejné správy, Dialog ve společnosti a Buďme opatrní s KLDR.

Pham Hong Son (37 let, lékař) odsouzen k 13 letům vězení a tříletému domácímu vězení za překlad anglického díla Co je to demokracie.

Nguyen Vu Binh (37 let, novinář) uvězněn neznámo kde bez soudu a rozsudku za to, že napsal spis Vietnam a cesta k obnově.

Pham Que Duong (plukovník, byl členem Komunistické strany Vietnamu) obviněn kvůli žádosti o založení Klubu proti korupci.

Tran Khue (69 let, profesor sociologie) obviněn, protože se zapojil do Klubu proti korupci.

Nguyen Van Ly (58 let, kněz) odsouzen k 10 letům vězení a dvouletému zákazu kázání a duchovní práce za to, že "poškodil národní soudržnost a solidaritu", když protestoval proti úřednímu rozhodnutí o znárodnění církevního majetku a vyzval k protestu i věřící.

Dlouhé prsty

Vietnamská ambasáda terorizuje dokonce vietnamský tisk v Česku.

Třeba periodikum Dan chim Viet (Vietnamská ptačí hejna), jež přináší informace pro vietnamskou komunitu v České republice a ve východní Evropě. My Vietnamci mezi sebou říkáme: „Neposlouchej, co komunisté říkají, ale dívej se, co udělali!“ To, co se dělo předminulou sobotu v Praze, je důkazem, že pokud je společnost demokratická a civilizovaná, mohou v ní být i komunisté.

Když společnost komunisté ovládají, tak v ní demokracie existovat nemůže.

To vidíme dobře v Severní Koreji, v Číně, na Kubě či ve Vietnamu.

Rozmysleme si dobře, jestli stačí s komunisty jen nemluvit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video