Roxy žije alternativní kulturou

Staré Město - Klub Roxy je již osm let tradiční scénou alternativní kultury, která má výbornou pověst i v zahraničí. Plní se tak záměr Linhartovy nadace, která v roce 1992 získala v konkursu rozsáhlé prostory bývalého kina v Dlouhé ulici. Každý měsíc se tak v samém centru Prahy koná pětadvacet zajímavých kulturních večerů do měsíce.

V říjnu se tu konala druhá nejpovedenější taneční party na světě. Alespoň prestižní britský časopis Jockey Slut takto ocenil pořad Mix, do kterého si DJ Tráva pozval vyslance londýnského klubu The End Matthewa Bushwacku a sklep s kapacitou 800 osob nestačil.

Ostatně téměř všechny víkendové noci patří rezidentním DJům, například Loutkovi (Popelka), anebo Chrisu Sadlerovi (Climax). Narozdíl od koncertů totiž house party zaručuje plný sál. Kupříkladu na maďarského hudebníka Yonderboie přišlo minulý čtvrtek jen dvě stě lidí.

"Na takových koncertech samozřejmě hned nevyděláme, ale jsou to investice do budoucna," říká David Urban z Linhartovy nadace. "Byla to perfektní muzika, myslím, že se k nám Yonderboi jednou vrátí jako hvězda." Klub patří mezi kontroverzní podniky, které mládež miluje, zato vadí mnoha nájemníkům, bydlících přímo v domě anebo v okolí.

V minulosti se pravidelně objevovaly protesty proti zvýšenému hluku a nepořádku. "Teď už je klid," klepe na dřevo ing. Michal Borges, ředitel a.s. Matana, která budovu spravuje.

"Pokoušíme se maximálně uspokojit každého, komu dům slouží. Udělali jsme některá ozdravná opatření ve prospěch nájemníků, na chodbu se už například nedostanou lidi, kteří tu nebydlí. Ale na druhou stranu se snažíme, aby tu zůstalo centrum mladých lidí,"dodává.

Příští dny přehledně dokumentují široký záběr klubové dramaturgie. Dnes bude v rámci nepravidelného kina BioRoxy promítnuto americké sci-fi z roku 1957 The Incredible Shrinking Man, životní příběh neuvěřitelně se zmenšujícího muže.

Alternativní filmy se střídají s experimentálními divadlelními performancemi, jímž se říká Teatro.xy. Ve středu klubem zavíří orientální rytmy skupiny Létající koberec. Ta do Roxy láká každý měsíc nejen na muziku, ale také na přitažlivé tanečnice.

Ve čtvrtek zahraje Monkey Bussines, nejmladší funky projekt Romana Holého. Pátek bude patřit dalšímu dílu Trávova Mixu, populární DJ tentokrát promíchá house s technem spolu s kolegy Koalou a Javasem. Oblíbenou party je i sobotní Sushi, na níž hostitele DJ Brauna doprovodí David Alvarado, houseová legenda z USA.

Pondělky patří pořadu Free Mondays, při kterém se na koncerty začínajících českých kapel neplatí vstupné. David Urban nevybírá účinkující podle hudebního stylu: "Ale když už to je rocková hudba, tak by měla mít alespoň trošku moderní zvuk, žádné Psí vojáky nebo Garage sem nechci," upozorňuje.

Tahákem prvního večera příštího týdne bude pražská taneční skupina Unity. Že Roxy netrpí nostalgií po starých časech potvrzuje i čtvrtletní akce 4 Elements, při níž nejlepší světoví závodníci představují skateboarding, wakeboarding a další moderní sporty.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video