Hlídky Dělnické strany byly oblečeny  kšiltovkách a  černých kabátech s bílou páskou na rukávu.

Hlídky Dělnické strany byly oblečeny kšiltovkách a černých kabátech s bílou páskou na rukávu. | foto: ČTK

Romové vyšli proti aktivistům Dělnické strany s klacky a golfovými holemi

Dvanáct členů hlídek takzvaných ochranných sborů Dělnické strany (DS), kteří přijeli do litvínovského sídliště Janov, narazilo na odpor místních Romů. Zhruba 70 Romů ozbrojených klacky, golfovými holemi či násadou od sekyry zahrnulo členy hlídek vulgárními nadávkami, plivali na ně a polévali je vodou.

Střetu zabránila přítomnost policistů a litvínovských strážníků. Hlídky, jež sídliště po necelé hodině opustily, vyslala strana do Janova v reakci na údajné žádosti o pomoc místních občanů, které svým chováním prý obtěžují nepřizpůsobiví sousedé. Uvedl to místopředseda DS Jiří Štěpánek.

S jednáním Dělnické strany nesouhlasí vedení města, za přínosné jej nepovažuje ani předseda janovského osadního výboru. "Město musí zareagovat, situace se přiostřuje. Policie pořídila záznam, je třeba jej vyhodnotit a vyvodit patřičné důsledky. Minimálně půjde o přestupek, někteří aktéři se možná dočkají obvinění z trestného činu. Nelíbí se mi ani, jak byli obyvatelé sídliště vyzbrojeni," řekl litvínovský místostarosta Martin Klika (ČSSD), který situaci na místě monitoroval.

Mohou se chystat i radikálnější uskupení
Velitel policistů podle litvínovského starosty Milana Šťovíčka (ODS) hlídkám Dělnické strany zakázal až do pondělní osmé hodiny ranní vstup do janovského sídliště. "Důvodem je zachování veřejného pořádku a ochrana zdraví a životů občanů," uvedl. Zákaz potvrdil místopředseda DS Petr Kotáb.

"Zákaz budeme respektovat. Nicméně nemůžeme vyloučit, že se do janovského sídliště nechystají jiné skupiny z mnohem radikálnějších uskupení než jsme my," řekl agentuře ČTK Kotáb.

Lidé z problémového panelového sídliště poukazují podle Šťepánka na neutěšený stav v lokalitě. Stěžují si zejména na místní romskou komunitu, na rušení nočního klidu, ničení soukromého majetku a také napadání občanů Romy. Městská policie údajně nemá ani nadále zájem situaci řešit. S tím však nesouhlasí starosta Milan Šťovíček (ODS).

Snahu Dělnické strany chápe jako účelovou záležitost. Napadání města za to, že v Janově prý nic nedělá, je podle něj populistické gesto směřované do období před krajskými volbami, v nichž DS kandiduje. "Město se situaci v sídlišti systematicky věnuje, pracuje na integrovaném plánu rozvoje lokality a zřídilo zde i služebnu strážníků," doplnil.

Po dohodě s obyvateli sídliště vznikl osadní výbor Janov, jehož členové spolupracují se zastupiteli. Město podle předsedy osadního výboru Zdeňka Kvapila vychází požadavkům obyvatel janovského sídliště vstříc.

Omlouváme se všem slušným čtenářům za to, že jsme zrušili diskusi pod článkem. Někteří jiní ji bohužel zneužívali k opakovaným rasistickým a vulgárním výpadům, které už nešlo mazat jednotlivě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video