Obyvatelé ubytovny Trival sepisují petici. Chtějí, aby město ještě zvážilo

Obyvatelé ubytovny Trival sepisují petici. Chtějí, aby město ještě zvážilo zdražení nájemného. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Romové v Českých Budějovicích se bouří proti zvýšení nájemného

  • 313
Romské rodiny, které žijí v českobudějovické ubytovně Trival v Okružní ulici, se bojí o střechu nad hlavou. Město jim totiž od září zvedne nájemné. Místní lidé proto sepsali petici, v níž radnici vyzývají, aby zdražení nájmu ještě zvážila. Jenže město na provoz ubytovny doplácí, jen za hubení štěnic dá ročně 300 tisíc korun.

V Trivalu žijí zejména rodiny závislé na sociálních dávkách a obávají se, že na vysoké nájmy nebudou mít.

"O zvýšení nájmu se s námi předem nikdo nebavil a při předání nové výměry nájemného nám řekli, že pokud ji nepodepíšeme, budeme druhý den bez náhrady vystěhováni. Všichni jsme byli zaskočeni, že budeme platit tolik," uvedl Emil Polhoš z petičního výboru.

Polhoš je invalidní důchodce po infarktu a ve dvou malých pokojích s kuchyní žije s dalšími pěti členy rodiny. Zatímco dosud platil městu za bydlení na nájemném 6 tisíc korun, od září se mu nájem zvýší na 10 200 korun. A další 2 400 korun vydá za elektřinu.

"Je nám jasné, že se všechno zdražuje. Proto bychom pochopili, kdyby nájem zvýšili třeba o 1 500, ale ne skoro na dvojnásobek," podotkl Polhoš.

Bydlení v Trivalu je přitom řadě věcí neobvyklé. Pokud se chtějí nájemníci sprchovat v teplé vodě, musí si koupit desetikorunové žetony.

Jen za hubení štěnic město zaplatilo statisíce

Proto Marie Punáková už požádala Správu domů o menší byt v klasickém městském domě. "Nevím, jak utáhnu nový nájem přes 10 tisíc korun měsíčně, když jsme s mužem oba v invalidním důchodu a nemůžu sehnat žádnou práci," posteskla si třiapadesátiletá žena.

Ředitel českobudějovické Správy domů Ladislav Volf potvrdil, že nájemné v Trivalu se má od září zvýšit. "Regulované nájemné se zvyšuje, původně jsme účtovali 40 korun za metr čtvereční, teď už je to ve městě 60 korun. Na Trivalu jsme ho zvedli na 50 korun, k tomu jsme tam přidali část nákladů za ostrahu, a to 437 korun za osobu, úklid vzrostl ze 400 na 800 a náklady na teplou vodu o deset procent," vypočítal Volf.

Jen za hubení štěnic vydá město v této budově ročně zhruba 300 tisíc korun, celkem tam doplácelo na provoz 1,5 milionu. Po zdražení nájmu bude stát Trival městskou kasu 800 tisíc ročně.  

Město je připraveno finančně pomoci sociálně slabým rodinám, jejich děti ale musí chodit do školy a lidé si musí najít práci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video