Diskuze

Učit v rouškách není podle mě reálné, říká ministr školství Robert Plaga

Od září se děti vrátí do školních lavic. "Neměly by se mezi sebou moc míchat," řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). V rozhovoru připustil, že se chystá úprava školského zákona tak, aby při nouzovém stavu nebo při mimořádných opatřeních ministerstva zdravotnictví byla distanční výuka postavena na roveň té prezenční.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K těm rouškám: jsem od narození téměř hluchý, t.j. slyším jenom na jednu stranu a to o 24 dB slaběji. Ve škole jsem proto vždy seděl vpředu a naučil se odezírat z pohybu rtů učitele.

Učitel s rouškou ovšem nemůže být objektem odezírání, takže pro mnohé studenty s vadou sluchu nepřijatelný.

Testování učitelů snad je ještě v možnostech státu, takže zdravý učitel jistě roušku nepotřebuje. Studenti však by si na ni měli zvyknout a sejmout jenom, když odpovídají.

Ještě malá poznámka- plnovous také omezuje možnost odezírání, navíc je to i hygienický problém, učitelé by měli být vždy oholení.

0 0
možnosti
ŠN

Logopedi používají štíty.

0 0
možnosti
JV

Chápu, že pan ministr nemá věšteckou kouli. V září může být denně 5, ale také 500 nových případů.

Mě by spíše zajímaly strategie. Kolik je plánů? Pokud se stane to, bude platit to.... Myslím, že MŠMT nemá v ruce absolutně nic.

Učitelské sbory na dovolených, pochybuji, že se někdo z těch, kteří nebyli schopni vytvořit dokument ve wordu (tím nemyslím generaci učitelů, kteří učí v důchodu - ti zvládají technologie lépe než jejich mladší kolegové), účastní nějakých kurzů práce s počítačem.

Takže 14. září, až bude značná část dětí a vyučujících v karanténě, budeme na obrazovkách svědky šou: strašná čísla, katastrofa, kdo by to čekal, nevíme, co budeme dělat ...

Pak si vzpomeňte, že pan ministr říkal, že v rouškách se učit nebude. TO určitě ne, doma ji totiž nikdo nosit nebude.

2 0
možnosti
MH

1. Omezit přesouvání tříd ve škole. Typicky od druhého stupně.

2. Učitelé, kteří nebyli schopni učit v době kovidu ve škole, typicky vysokého věku či strachujicí se, převézt na online výuku nebo propustit. Nebude pro ně uplatnění.

3. Připravit online výuku ve všech předmětech a ročnících celorepublikově. Pro ty co budou v karanténě. Učitel bude pak zde k online konzultacím.

4. Už konečně vyhodit Plagu za nekompetentnost.

4.

2 1
možnosti
DN

D46a56v43i33d 52N62o22v96ý

30. 7. 2020 9:00

S online výukou nesouhlasím. Minimálně 30% děti na to kašle.

0 0
možnosti

V srpnu může být pět set nových případů denně a žádná škola prostě nebude, Plaga není hygienik, ani epidemiolog.

2 0
možnosti
DN

D55a38v67i34d 69N37o68v36ý

30. 7. 2020 7:13

A co řekněte dětem ohledně jejich vzdělání? Sorry pak důchodu bylo ohroženo tak z Vas budou lidé bez vzdělání?

0 0
možnosti
MT

Takova trochu naivita. Zabranit promichavani trid ve skole s 500 zaky a vys? Napr. V jidelne by asi mohli zacit obedvat v 8 , aby se nepotkali. Jinak manual 17. Srpna je sakra pozde. V teto chvili jsou hotove rozvrhy, vcetne deleni do skupin a to jeho popisovane nestykani se trid zcela meni v mnohych pripadech koncepci skoly. Takze opet to bude v ramci doporuceni a ve stylu ja nic ja muzukant to nejaci imaginarni epidemiologove. Ps pisu z mobilu, takze omluvte diakritiku a tak

4 1
možnosti
ŠN

V Bavorsku se nepromíchávají, sedí s rozestupy, nachystali za pochodu. Když se chce... Teď mají už taky prázdniny.

3 0
možnosti
DN

D85a22v85i16d 64N26o63v47ý

30. 7. 2020 6:03

Z tohohle chlapa je mi špatně. A už mluví jako Bureš. Co řeknou hygienici/epidemiologove. Asi nějaká týmová školení.

3 0
možnosti
ŠR

Měli z rozhodnutí státu ponechat jedny nebo několik málo typů školních osnov. Pak by výuku na dálku mohl vést učitel z Ostravy pro žáky v Domažlicích. Dnes zakázková výroba je minimalizovaná všude, tak proč je ve školství? S vlastním učitelem by byly podle rozvrhu hodin jen konzultace.

5 0
možnosti
ŠN

Byla bych ráda, aby se v manuálu objevila i povinnost online výuky pro školy v případě distančního vzdělávání. Ne jen povinnosti pro děti, ale jasně definované i pro ředitele.

Já chápu, že na jaře do toho spadli všichni po hlavě, ale fakt nepovaźuju za online, že učitel v pondělí pošle zadání a já v neděli pošlu výsledky. Nám doma nastávaly docela humorné situace, obzvláště u slovních druhů, jsme si s kamarádkami volaly.a řešily zadání typu, jestli je to sloveso se sponou, nebo ta "spona" není spona a je už to jiný slovní druh. Jak bych přivítala aspoň manuál k tomu, jak nové učivo vysvětlit a mít možnost ověřit si, že cvičení s dítětem děláme správně.

Bylo to náročné, syn v 1. a dcera v 2. třídě, takže žádné složitosti, jenže myslet si, že tak malé děti nepotřebuji látku vysvětlit a že si vše nastuduji samy, když vlastně ani nemají knihy, kde by to bylo vysvětleno, je mimo. Zde měla fungovat online výuka, paní učitelka vysvětlí na dálku. A klidně i jiná paní učitelka, jenže zde opět narazíme na problém, že každá škola jede dle vlastní metodiky a nejsou jednotné osnovy.

6 2
možnosti
JV

Máte naprostou pravdu. Mnoho experimentů ve školství se tvrdě vymstilo. Problémy, které popisujete, by Vám málokterý pedagog na základní škole vysvětlili (ale to je teď jiný problém).

V Izraeli fungovala on-line výuka od prvního dne karantény. Bylo to povinné pro všechny, nejen pro žáky a studenty, ale hlavně pro učetele.

U nás to vypadala on-line výuka tak, jak popisujete Vy. Netýkalo se to jen starších učitelů, ale i těch mladých.

Musíte jako rodiče tlačit na učitele, ředitele i ministerstvo.

1 0
možnosti