Osob s duševními obtížemi podle odhadů přibývá

Osob s duševními obtížemi podle odhadů přibývá | foto: Robert Rambousek

Psychické obtíže má až čtvrtina obyvatel, kvalitní péče ale chybí

  • 18
Lidí s duševními obtížemi nebo nemocemi v posledních letech výrazně přibývá. Podle psychiatra Martina Jarolímka se jejich počet pohybuje kolem 25 procent obyvatel a jen za posledních deset let jejich počet vzrostl o třetinu. Kvalitní psychiatrická péče v Česku ale stále chybí.

Problém není podle Jarolímka v chybějících psychiatrických léčebnách. "Chybí zde především zařízení následné péče, je zde minimálně denních sanatorií, krizová centra jsou tři na celou republiku," řekl iDNES.cz Jarolímek, prezident České asociace pro duševní zdraví (ČAPZ) a primář denního sanatoria v Praze 4.

Vyplývá to ze závěrů výzkumu ČAPZ.

Po absolvování terapie klasické psychiatrické léčebně totiž zpravidla pacient potřebuje přechodnou fázi, během níž opět získá sociální návyky. "Po návratu z dlouhodobého pobytu v léčebně není nemocný připraven na život," upozorňuje Jarolímek.

Martin Jarolímek je přesvědčen, že pro psychiatrické pacienty je navíc velmi obtížné sehnat zaměstnání. "Problém je, že nemoc se může kdykoliv vrátit, a také v tom, že by mohli přijít o invalidní důchod. Okolí musí hodně pomáhat," upozorňuje Jelínek.

Psychiatři usilují o to, aby v Česku vzniklo více terapeutických komunit a chráněných bydlení a zaměstnání. "Jsme jedinou komunitou v republice pro schizofreniky, kapacita rozhodně dostatečná není," potvrdila iDNES.cz Marie Bláhová z komunity v Mýtě.

Podle jejích slov jsou v komunitě především nemocní po léčbě v psychiatrické léčebně. "Během pobytu se klade důraz na sociální a pracovní rehabilitaci. Člověk je donucený pracovat a žít v kolektivu," popsala Bláhová. Klienti si zařizují sami veškeré věci na úřadech, nakupují, vaří, starají se o dům a zahradu, učí se hospodařit.

Po terapeutickém programu by měli nemocní být schopni žít opět samostatně, ideálně začít také na částečný úvazek pracovat.

Počet podobných zařízení v Česku sice pomalu stoupá, situace ale zdaleka ideální není.

ČAPZ upozorňuje, že do zdravotnické oblasti pečující o psychické zdraví jde málo peněz. "V porovnání s ostatními evropskými státy jsme v tomto ohledu na posledních místech," konstatuje Jelínek.

Situace v Česku je odlišná od té v západních zemích Evropy. "Trendem je redukovat počet velkých psychiatrických léčeben a otvírat spíše zařízení komunitní péče, tedy denní sanatoria, krizová centra a chráněné práce. To se u nás bohužel zatím neděje," posteskl si psychiatr.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video