Prvním letošním novorozencem v Česku je jihočeský chlapeček Tomáš. Narodil se...

Prvním letošním novorozencem v Česku je jihočeský chlapeček Tomáš. Narodil se minutu po půlnoci na 1. ledna 2019 v písecké nemocnici. (1. ledna 2019) | foto: ČTK

Prvním dítětem nového roku je Tomáš, narodil se minutu po půlnoci v Písku

  • 56
První dítě nového roku se narodilo minutu po půlnoci. Je jím Tomáš, který přišel na svět v nemocnici v Písku. Váží 3,7 kilogramu a měří 51 centimetrů, prozradila mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková.

Novoroční porod byl podle zdravotníků bez komplikací. „Miminko je zdravé a má se čile k světu. Rodičům gratulujeme a přejeme vše nejlepší,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Písek Jiří Holan.

Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je děvče narozené 48 minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Druhým dítětem je chlapec Jiří, který se narodil hodinu po půlnoci v krajské Oblastní nemocnici v Náchodě. V pořadí třetím dítětem narozeným v kraji je chlapec narozený v 5:17 v hradecké fakultní nemocnici. Chlapec je z Hradce Králové.

Naopak v Jihomoravském kraji se narodil první v roce 2019 chlapec Jiří. Na svět přišel v břeclavské porodnici v 0:26. Maminka je z Rohatce, řekla Nikola Lupínková z odboru vnějších vztahů krajského úřadu.

Chlapec Jiří váží 4,2 kilogramu, měří 54 centimetrů. První letošní dítě narozené v Brně je chlapec Ladislav, který přišel na svět 40 minut po půlnoci ve fakultní nemocnici v Bohunicích, maminka je ale z Hodonína. První „Brňák“ se narodil v 3:25. Holčička Terezka váží 3,7 kilogramu a měří 50 centimetrů.

První letošní Středočech se narodil v hořovické porodnici na Berounsku. Jmenuje se Heliodor a na svět přišel v 1:23. 

Heliodor po porodu měřil 49 centimetrů a vážil 3,76 kilogramu. Jakub měřil 50 centimetrů a vážil 3,4 kilogramu. První Středočeškou je zřejmě holčička narozená v mladoboleslavské porodnici ve 3:29. Podle mluvčí nemocnice Hany Kopalové se jmenuje Natálie, vážila 2,16 kilogramu a měřila 46 centimetrů.

V příbramské porodnici mají letos raritu, první letošní děti jsou dvě, narodily ve stejný čas, a to v 6:48. Nejedná se ale o sourozence. Chlapec Tadeáš vážil 3,23 kilogramu a dívka Vanessa vážila 3,45 kilogramu.

Libereckém kraji se na Nový rok narodilo první dítě v České Lípě. Malá Nina přišla na svět 1:42 po půlnoci. Drobná holčička váží 1,85 kilogramu a měří 41 cm. Ona i její maminka z nedalekého Nového Boru jsou zdravé, řekla mluvčí Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Kateřina Amrichová. První chlapeček roku 2019 v Libereckém kraji se narodil až v 4:19 v Jilemnici a jmenuje se Jakub. 

Zlínský kraj jako první dítě v roce 2019 přivítal chlapce Štěpána. Na svět přišel v porodnici Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně v 4:40, uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. V ostatních porodnicích v kraji se zatím žádné dítě na Nový rok ještě nenarodilo. „Chlapec Štěpán vážil 2970 gramů,“ uvedla Lipovská. 

První dítě roku 2019 v Karlovarském kraji je chlapec Ondřej. Narodil se v 5:46 v porodnici krajské nemocnice v Karlových Varech s porodní váhou 2,3 kilogramu a délkou 50 centimetrů. Jeho rodiče pochází z Ostrova, informoval mluvčí nemocnice Vladislav Podracký.

Prvním dítětem narozeným v Moravskoslezském kraji v roce 2019 je Jonáš, přišel na svět v 1:20 ve frýdecko-místecké nemocnici. V Ostravě-Vítkovicích se v 1:38 narodil Matteo, sdělili mluvčí nemocnic v kraji a zdravotníci z porodních oddělení.

Mluvčí nemocnice ve Frýdku-Místku Jolana Filipová uvedla, že Jonáš po narození vážil 3810 gramů a měřil 52 centimetrů.

Prvním dítětem narozeným v Plzeňském kraji byla v roce 2019 dívka Laura. Přišla na svět 24 minut po půlnoci v porodnici ve Stodu, měřila 50 cm a vážila 3,31 kilogramu, řekl mluvčí nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška. Holčička i její matka jsou zcela v pořádku, doplnil.

Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině je Adam. Narodil se v nemocnici v Novém Městě na Moravě v 6:46. Váží 2,84 kilogramů, měří 48 centimetrů, uvedla mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová. „Mluvila jsem s panem doktorem, (dítě) je úplně v pohodě, byl to nekomplikovaný porod,“ řekla Pecková Homolová. Rodička pochází z vesnice.

První letošní dítě Olomouckého kraje se narodilo ve Šternberku na Olomoucku. Chlapec Filip na svět přišel v Nemocnici Šternberk dnes v 1:38 s porodní váhou 2,95 kilogramu a mírou 50 centimetrů. Jeho maminka přijela do šternberské porodnice rodit z Uničova, uvedla Lucie Drahošová ze skupiny Agel, která provozuje nemocnice ve Šternberku, Jeseníku, Prostějově a Přerově.

Čtrnáct minut po půlnoci se v Ústeckém kraji narodil Jakub z Ústí nad Labem. Měří 51 cm a váží 3,9 kilogramu, informovala Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět krajských nemocnic.

Prvním dítětem letošního roku v Pardubickém kraji je děvče Verunka z Městečka Trnávka. Narodila se 14 minut po půlnoci v nemocnici ve Svitavách. Po porodu vážila 3,45 kilogramu a měřila 50 centimetrů, sdělil mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Dušan Korel.

Na peněžitý dar se může těšit maminka prvního dítěte narozeného v Praze. Na svět přišlo 11 minut po půlnoci v porodnici U Apolináře. Chlapec měří 49 centimetrů a váží 3,39 kilogramu, sdělil profesor Antonín Pařízek, vedoucí lékař perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze. Jeho jméno nemocnice nesdělila. 

Dar 15 tisíc korun od hlavního města dostane také holčička, která se narodila 13 minut po půlnoci v porodnici Nemocnice Na Bulovce. Její matka si nepřála zveřejnit podrobnosti, řekla porodní asistentka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video