Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 23. 5. 2012 14:18

Protest zemědělců proti dani na víno a rušení zelené nafty

Do akce vyjedou dva tisíce traktorů a dalších zemědělských vozidel

09:33
Vysočina
Právě na Jihlavsku a na Vysočině obecně je protest zemědělců silný. Například na Třebíčsku je v akci 90 kusů techniky, po šesti desítkách mají k dispozici na Havlíčskobrodsku, Jihlavsku a u Žďáru nad Sázavou. S téměř třemi stovkami celkem nasazených strojů jsou zemědělci na Vysočině zřejmě nejaktivnějšími v celé zemi.
  • Protestující zemědělci na přivaděči k dálnici D1 u Velkého Beranova (23. květen

    Protestující zemědělci na přivaděči k dálnici D1 u Velkého Beranova (23. květen 2012) / Autor: Petr Lemberk, MAFRA

09:32
Vysočina
Z Velkého Beranova u Jihlavy vyrazilo na blokádu silnic pět traktorů tamního zemědělského družstva. Jeho předseda na začátku protestu uvedl, že vládními změnami by družstvo přišlo o 900 000 korun, což by bylo likvidační. Zemědělci také vyrazili na dálniční přivaděč D1 u Pávova, kde vyjela zhruba desítka, kterým se však řidiči bez problémů vyhýbají.
09:28
Královéhradecký
Celkově je v Královéhradeckém kraji nasazeno mezi 125 a 150 kusy zemědělské techniky.
09:26
Královéhradecký
Na Trutnovsku zemědělci avizovali, že vyjedou už v sedm hodin ráno, nakonec ale vyjeli stejně jako ve zbytku republiky v devět hodin. "Na důraznou žádost pana prezidenta (komory) jsme to museli posunout na devátou. Dvě skupiny už jsou na silnicích přímo v centru Trutnova. Jedna má devět a druhá deset kusů, některé traktory vezou hnůj, jiné jsou prázdné," řekla ředitelka OAK Trutnov Marcela Beranová.
09:24
Královéhradecký
Reportér MF DNES je u královéhradeckého kruhového objezdu u ČKD. "Auta už se v kolonách začínají otáčet, největší zácpa je od Jičína a Náchoda, silnice se ale ucpává i směrem od Hradce a Prahy," hlásí.
09:19
Královéhradecký
Deset minut po deváté hodině přijely směrem od Jičína první stroje i na kruhový objezd u ČKD v Hradci Králové. Velmi pomalu jezdí po objezdu celkem devět strojů, kromě traktorů s návěsy i jeden bagr. Na silnici od Jičína už se vytvořila kolona aut.
09:19
Ústecký
Na hlavním tahu z Děčína na Prahu stojí na křižovatce "u pily" policisté, kteří mají na průběh protestů dohlížet. Reportérovi MF DNES řekli, že od kolegů zatím nedostali hlášku, že by z Děčína traktory vyrazily. Na této silnici policie očekává největší problémy z celého Ústeckého kraje, protože je velmi frekventovaná.
09:18
Praha
Protesty zemědělců nepocítí ani lidé v hlavním městě Praze.
09:13
Ústecký
Na Litoměřicku hlásí zemědělci v pohotovosti 34 traktorů s vleky. Hodlají blokovat hodně tahů, mezi jinými silnici Lovosice - Most , úsek Hoštecko - Hoštka – směr Litoměřice (Kocanda) či úsek od roudnického motorestu Krobián k obchvatu k Dušníkům a zpět. V Děčíně budou blokované například silnice od prodejny Tesco ve směrech na Ústí a k mostu Budovatelů směrem na Českou Kamenici.
09:10
Ústecký
Informací o Úštěku jsme se přenesli do Ústeckého kraje. Nejvíce techniky zde mají na Lounsku, blokované budou tahy Praha - Chomutov, Praha - Karlovy Vary, Louny - Most a Žatec - Plzeň. Na Mostecku je třeba počítat s problémy na nájezdu od Bečova a Havraně do Obchodní ulice. Průjezd Mostem na kruhový objezd u zimního stadionu a zpět také patří mezi cíle zemědělců.
09:09
Liberecký
Podle informací na webu agrární komory se zemědělci v Libereckém kraji do protestu nezapojí.
09:08
Zlínský
Na Vsetínsku už protest skončil. Traktory zkomplikovaly dopravu na celkem osmi trasách, například na silnici z Valašského Meziříčí do Telče, Rožnova nebo Bystřičky. Teď už se zemědělci vrátili, aby mohli pracovat na poli.
09:06
Ústecký
Z Úštěka na Litoměřicku právě vyjelo směrem na Litoměřice pět zemědělských vozidel místního zemědělského družstva. Cestou se k nim ještě přidají dva stroje v Liběšicích. "V Litoměřicích se otočíme a pojedeme zpět," řekl Václav Štorch z litoměřické okresní agrární komory.
  • Z Děčína na Prahu vyrazila kolona osmi traktorů, která se u Povrlů otočila a

    Z Děčína na Prahu vyrazila kolona osmi traktorů, která se u Povrlů otočila a vrátila zpět. Na této silnici policie očekávala problémy, protože je velmi frekventovaná. Stroje ale jely roztroušeně a auta včetně kamionů je bez větších problémů předjížděla. / Autor: Karel Pešek MF DNES

09:04
Jihomoravský
Až pětadvacet souprav bude v akci na Brněnsku. Trasu zemědělci udali takto: Tvarožná – směr Brno Slatina – ulice Hviezdoslavova – Řipská – Matlachova - Bedřichovická.
09:01
Jihomoravský
Když jsme začali jižní Moravou, podívejme se na ni podrobněji. Zemědělci zde mají připraveno celkem 30 traktorů s vleky. Už zmíněná skupina v Lipůvce pojede směrem na Letovice. Na Břeclavsku pojedou traktory okruh Rakvice - Břeclav - Moravský Žižkov – Velké Bílovice – Rakvice a trasu Mikulov – Březí – Drnholec. Na Hodonínsku je třeba počítat s omezením na silnicích Strážnice - Břeclav a Veselí nad Moravou - Bzenec.
08:54
Pro pořádek ještě jednou zdůrazňujeme, že zemědělci nehodlají blokovat silnice staticky, ale pohybujícími se kolonami. Místa, které v on-line reportáži zmíníme jako zablokovaná, se proto postupem času, ještě před koncem protestu, mohou zase uvolnit.
08:51
Jihomoravský
První zpráva o traktorech v ulicích přichází z jihu Moravy. Řidiči musejí počítat se zdržením na silnici číslo 1/43 v Lipůvce na Blanensku od kruhového objezdu až po hranice Jihomoravského kraje v obci Stvolová. Zdržení čeká řidiče také na silnici 430 mezi Vyškovem a Rousínovem, kde se v délce 8,6 kilometru bude pomalu pohybovat technika protestujících zemědělců.