Veterináři mají dnes v Tisové zabít na tisíc kusů drůbeže. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Pro drůbež jezdí k lidem v Tisové „valník smrti“

  • 56
Po Tisové na Orlickoústecku popojíždí traktor s valníkem. Postupuje dům od domu. Veterináři zazvoní a lidé je dovedou k místu, kde chovají drůbež. Problémy nedělají. Po chvíli je na valníku o další pytel s mrtvými slepicemi nebo holuby více a řidič traktoru popojede k dalšímu zvonku.

VŠECHNY ČLÁNKY O PTAČÍ CHŘIPCE ČTĚTE ZDE

Drůbež má v Tisové téměř každý. Její likvidace začala po jedenácté hodině a veterináři mají zabít na tisíc kusů. Každé slepici či jinému druhu drůbeže dá veterinář injekci s látkou T 61. Zvíře ihned umírá a v igelitovém pytli putuje na valník.

popisek Ministr se omluví za veterináře
zbytečně zabili v Tisové papouška

Právě s igelitovými pytli je ale problém. Kvůli jejich nedostatku museli před čtrnáctou hodinu veterináři likvidaci na čas zastavit, než přivezou nové.

popisek Ptačí chřipka v Tisové
informační mapa s popisem

Lidé v obci se rozdělili na dvě části. První je smířena a říká, že to musí být a že sami mají strach. Ta druhá sice zvířata také vydává, ale není přesvědčena, že je likvidace nutná.

likvidace drůbeže v Tisové

"Je mi to hrozně líto a podle mě to zabíjení nic nevyřeší. Když jsem přišel do prázdné voliéry, tak mi bylo smutno," říká Luboš Pánek, který měl deset slepic a deset holubů. 

O likvidaci drůbeže u lidí v Tisové rozhodli veterináři včera poté, co laboratorní testy potvrdily, že krůty na místní farmě zabil nebezpečný vir ptačí chřipky H5N1. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video