Prezidentův špeh

  • 6
Vedle Václava Havla stával s nabitou zbraní agent politické policie. Nejen v době, kdy byl pronásledovaným disidentem. Stával po boku prezidenta demokratické republiky. Když v polovině minulého roku odcházel velitel Hradní stráže Jaroslav Indruch, tvrdil, že se nechal zlákat neodmítnutelnou nabídkou. Nyní vše vypadá jinak. Pan Indruch byl nejspíš bývalým agentem StB. Jsou pouze dvě možnosti. Buď byla komunistická tajná policie takřka všemocná, nebo lustrace provázel neuvěřitelný šlendrián.

Když loni ministr Gross prohlásil, že sto vysokých důstojníků ministerstva obrany má falešné lustrační osvědčení, málokdo si dokázal představit, co to znamená. Nyní, zdá se, získaly zfalšované papíry lidskou podobu: stojí po boku prezidenta se vztyčenou šavlí.

V našich podmínkách je šlendrián vždy tou pravděpodobnější možností. Lidé stižení strachem o existenci si dokázali od známých pořídit falešné lustrace. Velitel stráže byl šťastný, že všechno dobře dopadlo, a nikdy by jej nenapadlo svou šavli použít k něčemu jinému než k slavnostnímu holdu prezidentům jiných demokratických zemí.

Nikdo však nyní nemůže vyloučit, že tajná policie měla už před pádem režimu připravený plán, podle něhož obsadí důležitá místa v armádě. Že si pohlídá i prezidentovy pretoriány. Snad pro případ, že by se poměry změnily a bylo třeba zasáhnout.

Věřme, musíme jen věřit, že tomu tak není. Přes to fakt, že bývalý agent stával vedle prezidenta, naprosto zpochybňuje důvěryhodnost lustrací. Zatímco jedny, často pouhé oběti, stály přátele, rodinu a existenci, jiných, skutečných agentů, se ani nedotkly. Co když Grossovo odhalení není jediné? Kde ještě jsou, když mohli být na Hradě? A co proti tomu může demokratická státní moc dělat? Zdá se, že skoro nic.

Napovídá tomu i tichý odchod muže s falešným osvědčením z Hradu. I nejbližší prezidentovo okolí se tedy domnívalo, že existuje jediná možnost, jak odstranit trapnou aféru ze světa. Zamést ji v tichosti pod koberec. Agenti jsou však speciálně cvičeni - vylezou i odtamtud.

Policie a informační služba České republiky mají nyní jedinou možnost: zahájit hon na agenty tajné policie ve státních službách. Musí to udělat přesto, že naděje na úspěch je malá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video