Zeman sepsul levicové lídry i spiknutí poražených, vysmál se spojování trpaslíků

  • 620
Prezident Miloš Zeman míní, že levicové strany nemají v čele nejschopnější lídry. „K mé lítosti, protože jsem ji vedl, oslabila ČSSD,“ řekl Zeman v debatě v televizi Prima. Za předsedou Janem Hamáčkem jsou podle něj ale na postech místopředsedů horší lidé. Problém vidí i u KSČM. Kritizoval vytváření koalic proti vítězi voleb, které vnímá jako spiknutí poražených.

„Neznám v komunistické straně výraznou, charismatickou osobnost,“ uvedl prezident k volebnímu propadáku KSČM.

„Uvážíte-li, že český národ je obecně označován za spíše levicový, pak je to překvapení, které ovšem svědčí o tom, že ty levicové strany nemají zrovna v čele ty nejschopnější lídry,“ řekl Zeman.

Zeman řekl, že již v sobotu večer telefonicky blahopřál premiérovi Andreji Babišovi k vítězství v krajských volbách. Obhájit prvenství v krajských volbách je podle něj ještě těžší než v krajích vyhrát poprvé.

Koalice proti vítězi voleb označil za „spiknutí poražených“.

Spojí-li se trpaslíci, vznikne další trpaslík“

Úspěch Pirátů, kteří se stali druhou nejsilnější stranou krajských voleb, je podle Zemana trochu překvapivý. Připustil, že Piráti budou ve volbách do Sněmovny hlavním Babišovým vyzyvatelem, ale zároveň připustil, že by v některých krajích mohli Piráti s ANO spolupracovat.

„Spojí-li se několik trpaslíků, vznikne další trpaslík,“ komentoval Zeman úvahy o vzniku volebního bloku ODS, lidovců a TOP 09.

„Kdo jde v koalici, říká, že nevěří sám sobě,“ tvrdí prezident. V tomto smyslu jsou podle něj Piráti věrohodnější než strany, které uvažují o tom, že se do voleb do Sněmovny spojí - občanští demokraté, TOP 09 a KDU-ČSL. O předvolební koalici s hnutím STAN přitom uvažuje i šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Volit už nepůjde, v čele Senátu zůstane Vystrčil

Zeman, který v prvním kole senátních voleb na Praze 5 volil neúspěšného kandidáta, exministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka,  jehož podporovaly ANO a ČSSD, ke druhému kolu senátních voleb nepřijde. Michael Žantovský je podle něj přijatelnější než Václav Láska, ale ne o tolik, aby ho šel osobně podpořit.

Prezident očekává, že předsedou Senátu zůstane místopředseda ODS Miloš Vystrčil. Toho se rozhodl nezvat na schůzky nejvyšších ústavních činitelů kvůli jeho cestě na Tchaj-wan, se kterou prezident nesouhlasil


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video