Zeman jednal s Klausem mladším, probrali epidemii i volební zákon

  • 37
Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě přijal předsedu hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího. Mluvili o volebním zákonu a o aktuální politické situaci. Zeman se podle Klause mladšího při úpravě volebního zákona kloní spíše k variantě s více volebními obvody. Trikolóra prosazuje naopak jediný obvod.

Politici se musí v příštích týdnech domluvit na znění nového zákona, podle kterého se budou na podzim konat volby do Sněmovny. „Pan prezident řekl, že by ho varianta jednoho volebního obvodu nerozčílila. On sám se ovšem spíš kloní k více volebním obvodům, kvůli vytváření nových politických talentů v krajích,“ řekl po rozhovoru se Zemanem Klaus.

Většina sněmovních stran se vyslovuje pro zachování 14 volebních obvodů, vláda ale poslancům předloží i druhý návrh, který počítá jen s jedním volebním obvodem. „My preferujeme jeden volební obvod, případně tři tradiční spolkové země Čechy, Moravu a Slezsko,“ řekl Klaus.

Klaus zdůraznil, že se s prezidentem shodli na tom, že nejdůležitější je, aby se volby vůbec konaly.

S prezidentem Klaus mluvil i o aktuální koronavirové situaci. Zajímal ho názor hlavy státu na hnutí SPD, které chce vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu Andreje Babiše (ANO), pokud vláda nepožádá o důvěru. Podle Zemana hlasování o nedůvěře vládě nyní není ve hře.

Zeman se v uplynulých týdnech setkal i s dalšími zástupci politických stran. Jednal s premiérem Babišem, předsedou komunistů Vojtěchem Filipem, šéfem Pirátů Ivanem Bartošem nebo lídrem ODS Petrem Fialou.

28. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video