Nový prezident Miloš Zeman se na Pražském hradě během svého prvního pracovního

Nový prezident Miloš Zeman se na Pražském hradě během svého prvního pracovního dne v roli hlavy státu sešel s velvyslanci v Praze. Doprovázela ho i první dáma. | foto: Dan Materna, MAFRA

Novinářem na Hradě. Na ženu prezidenta se neptejte

  • 120
Jít jako novinář na Hrad na tiskovou konferenci předpokládá, že se musíte připravit na tři věci. Buď že nebudou otázky vůbec žádné, nebo že to schytáte, když se zeptáte špatně, jako reportérka televize Nova. Nebo předem zjistíte, že nedostanete slovo.

Před úterní tiskovou konferencí prezidenta Miloše Zemana a šéfa odborové centrály Jaroslava Zavadila (více informací zde) to vypadalo zhruba takto: mluvčí Hana Burianová řekla, že otázek bude pět, a začala s novináři domlouvat, kdo se bude ptát. Obdobně to fungovalo už za Zemanova předchůdce, kdy museli zájemci o dotaz předem nahlásit, na co se budou chtít ptát.

Burianová začala u reportéra Práva, který neměl zájem, a tak pokračovala u televizí. "Mám ještě dvě otázky volné," řekla. Rád bych se také na něco zeptal, ale mám smůlu, pět tazatelů je prý již vybráno...

Začíná tiskovka a mluví Zeman a Zavadil. Prezident říká, že chce přispět k urovnávání konfliktů, a tak chce být i prostředníkem mezi vládou a odbory. Chválí odboráře, že už netrvají na růstu minimální mzdy o tisíc korun měsíčně, a Zavadil přitaká. Následují otázky České televize, Českého rozhlasu a Primy a pak otázka Novy na práci Zemanovy ženy.

"Je to naprosto dotaz odpovídající bulvární televizi a já vám za něj děkuji," opáčil prezident. "Moje žena již nepracuje, protože povinnosti první dámy budou vyčerpávat její čas do té míry, že na standardní pracovní poměr čas mít nebude," pokračoval v odpovědi.

Obdobně se vypořádal i s druhou otázkou, jak jde jeho dceři Kateřině škola. "Moje dcera má individuální plán, děkuji vám za jako obvykle inteligentní otázku," odvětil rozladěný Zeman.

Konec dotazů. Slovo dostali čtyři tazatelé. Tak snad příště.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video