Václav Kaus podporuje ty kandidáty, kteří podpořili jeho.

Václav Kaus podporuje ty kandidáty, kteří podpořili jeho. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Prezident Klaus v kampani ODS? Taková malá domů

  • 2
Prezident Klaus podpořil některé kandidáty na senátory, jeho šéf politického odboru Jakl k tomu podal originální vysvětlení. Že prezident veřejně podporuje konkrétní politiky a konkrétní politickou stranu, se děje proto, že poslanci a senátoři volili prezidenta veřejně.

"Nyní je naprosto evidentní, kdo od začátku prezidenta dehonestoval, kdo ho volil a kdo ho nevolil. A to je také ponaučení pro pana prezidenta," řekl Jakl v rozhovoru s internetovým serverem Česká média.

Co Klausův pobočník vlastně myslí onou "dehonestací"? Jestliže projevy politiků, tak má jistě pravdu, protože ty byly často nedůstojné a urážlivé. Ale byly by předneseny i v případě, že by se volilo tajně.

Václav Klaus si je ostatně vyslechl už před svým prvním zvolením a se sprostými projevy při prezidentských volbách udělal zkušenost i jeho předchůdce Havel.

Míní tedy Jakl, že Klause dehonestovali někteří poslanci a senátoři už tím, že ho nevolili? Zajímavé! Ale ještě zajímavější je další závěr, který můžeme učinit: totiž že Václav Klaus podporuje ty kandidáty, kteří podpořili jeho. Tedy klasická malá domů.

Prezident Klaus podpořil ODS

Václav Klaus porušil své zásady a vystoupil na předvolebním koncertu občanských demokratů

V této souvislosti se najednou jeví srozumitelnější a zajímavější "zdravice", kterou Václav Klaus zaslal týdeníku Euro a zveřejnil na své webové stránce. Píše v ní o svém pozitivním vztahu k tomuto týdeníku, který právě oslavil deset let existence.

Nebyl by to Klaus, aby aspoň profesorsky nezakýval vztyčeným ukazovákem ("nechci říci, že jsem vždy a každou stránkou časopisu nadšen"), ale celkově má prý k tomuto časopisu "pozitivní vztah".

Píše, že se Euro pokouší "dělat slušnou a poctivou žurnalistiku - a to je v našem, bulvárem onemocnělém tisku samo o sobě něco mimořádného".

Hezká slova. A nic proti nim. Euro je dobrý časopis. Nabízí zajímavé texty o ekonomice a byznysu, s důrazem na čtivost a srozumitelnost pro běžnou čtenářskou obec. Spíš než britskému týdeníku The Economist se blíží americkému BusinessWeeku, z kterého ostatně přebírá některé texty. Jinak řečeno, tiskne velmi kvalitní ekonomický bulvár.

Ale nechtějme po prezidentovi, aby rozlišoval mezi novinářskými styly a žánry. Pro něj je - jako v případě senátorů - mnohem důležitější pozitivní vztah, který má týdeník Euro k němu.

Viz třeba velký rozhovor, který pro Euro před pár měsíci vedl s prezidentem přátelsky naladěný Jefim Fištejn. V pečlivém výběru svých mediálních výstupů se Václav Klaus začíná podobat svému předchůdci.

Nemusel by, protože jeho intelekt a suverenita z něj dělají těžkého a obávaného soupeře pro jakkoliv naladěného žurnalistu. Ale malá domů je pohodlnější. Proč se namáhat dialogem s novinářem, který by mohl dávat i nepříjemné otázky. To je lepší napsat zdravici.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video