Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Nadprůměrně teplé počasí stále nekončí, na většině území bude větrno

  • 9
Nadprůměrně teplé počasí meteorologové očekávají i tento týden. Při jasné nebo polojasné obloze mohou nejvyšší teploty vystoupat až na 16 stupňů Celsia. Na většině území bude větrno. Zejména na Českomoravské vrchovině může vítr až do čtvrtka v nárazech dosahovat rychlosti kolem 55 kilometrů za hodinu.

„Začátkem listopadu se obvykle vyskytují minima kolem dvou stupňů Celsia a maxima kolem 9 stupňů Celsia. Včera se díky slunečnému počasí na jihovýchodě našeho území maximální teploty vyšplhaly nad 20 stupňů Celsia, nejvíc (20,8 stupně Celsia)  bylo naměřeno  v Luhačovicích. Naopak nejchladněji bylo v Karlovarském kraji, kde v polohách do 600 metrů nad hladinou moře bylo maximálně 11 stupňů Celsia, přesto jsou to hodnoty nadprůměrné pro toto období,“ uvedla meteoroložka Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Relativně teplo bude podle meteorologů i začátkem tohoto týdne, kde v místech s polojasnou nebo i jasnou oblohou naměříme maxima kolem 16 stupňů Celsia. I se bude nadále vytvářet nízká oblačnost a mlhy, které se výjimečně udrží i přes den. V takových oblastech budou nejvyšší teploty jen kolem 12 stupňů Celsia. 

„Navíc bude na většině našeho území větrno, zejména na Českomoravské vrchovině naměříme rychlost větru v nárazech kolem 55 km za hodinu, na hřebenech hor na severu České republiky dokonce kolem 70 km za hodinu. Vítr se utiší až ve čtvrtek,“ doplnila Valachová.

V pondělí bude většinou polojasno a zejména v jihozápadní polovině území a zpočátku na severovýchodě čekejme místy, během dne jen ojediněle nízkou oblačnost a mlhy, ojediněle mrholení. Nejvyšší teploty vystoupí na 14 až 18 stupňů Celsia, při déletrvající nízké oblačnosti bude pouze kolem 12 stupňů Celsia. Teploty v 1000 metrech na horách se budou většinou pohybovat kolem 15 stupňů Celsia.

V noci na úterý počítejme s polojasnou až jasnou oblohou a zejména v západní polovině Čech a na Českomoravské vrchovině místy nízká oblačnost nebo mlhy, ojediněle mrholení. Nejnižší teploty budou 11 až 7 stupňů Celsia, při malé oblačnosti a slabém větru klesnou až ke čtyřem stupňům Celsia.

V úterý přes den bude jasno až polojasno a zejména v západní polovině Čech a na Českomoravské vrchovině se vyskytnou místy, během dne jen ojediněle, nízká oblačnost nebo mlhy. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 14 až 18 stupni Celsia, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 12 stupňů.

Ve středu čekáme polojasno až skoro jasno a místy, přes den postupně jen ojediněle nízkou oblačnost nebo mlhy, zejména v jihozápadní polovině území. Ojediněle se vyskytne také mrholení. Nejnižší noční teploty budou většinou mezi 11 a 7 stupni Celsia, při malé oblačnosti a slabém větru klesnou až na pět stupňů. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 13 až 17 stupňů Celsia, při déletrvající nízké oblačnosti se budou pohybovat jen kolem 11 stupňů.

Ve čtvrtek předpokládáme oblačnou až zataženou oblohu, místy se vyskytne déšť nebo mrholení, a to zejména v Čechách. Místy bude přechodně až polojasno. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty budou 9 až 5 stupňů Celsia, nejvyšší denní pak 11 až 15 stupňů.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy se objeví déšť nebo mrholení. Ojediněle se vytvoří mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou na hodnoty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 10 a 14 °C.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí předpovídá oblačno až zataženo, místy slabý déšť nebo mrholení. Místy přechodně až polojasno. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty budou 9 až 4 °C, nejvyšší denní 10 až 15 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video