Kontroverzní památník rudoarmějců v Brně.

Kontroverzní památník rudoarmějců v Brně. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Prasečák a srp s kladivem: boj s extremisty po česku

  • 11
Po vhození zápalných lahví do domu ve Vítkově, kde spala romská rodina se čtyřmi malými dětmi, a exhibicích neonacistů v ulicích řady měst se předhánějí politici v tom, jak s extremisty zatočí. Slova, slova, slova... Jak vypadá česká a moravská realita?

Zde jsou dva příklady za všechny. Ve stejný den, kdy vláda schválila koncepci boje proti extremismu, odmítla zároveň poněkolikáté návrh na zbourání vepřína v Letech u Písku.

Za to, že je prasečák ležící zčásti na místě koncentračního tábora pro Romy prasárna a měl by se zlikvidovat, bojoval několik let při svém ministrování už Vladimír Mlynář. Marně.

Michael Kocáb začal ministrovat se stejnou vizí: "S velkou silou najedu na to, aby byl konečně zlikvidován prasečák v Letech, který svědčí o naší téměř ubohosti, že nejsme schopni z koncentračního tábora pro Romy udělat pamětní místo."

Ta síla zas tak velká nebyla. Opět zamítnuto: nyní s odůvodněním, že je krize a lidi ve vepříně potřebují práci.

Jak tedy vypadá inventura snahy Michaela Kocába vrátit pietu místu, kde zemřely stovky lidí a odkud byly další stovky transportovány do Osvětimi?

Jeden slib – vláda dá peníze na opravu nedaleko stojícího památníku. A jeden skutek – v dubnu zde neonacisté z Národní strany křtili nehoráznou "studii" s názvem Konečné řešení Otázky cikánské v Českých zemích. Nikým nebyli obtěžováni, policie dohlížela, aby je nikdo nerušil.

Druhý příklad vztahu politiků a státních úředníků k extremismu a hnutím potlačujícím lidská práva je z Moravy. Vedení města v čele se sociálnědemokratickým primátorem Brna Romanem Onderkou vrátilo na pomník stojící na pohřebišti rudoarmějců srp a kladivo. Ač nezváni, sekundovali jim u toho mladí komunisté z okruhu bývalého Komunistického svazu mládeže, extremistického spolku rozpuštěného ministerstvem vnitra.

Nikdo dnes nezpochybňuje zásluhy o osvobození většiny republiky sovětskou armádou, jako to činila rudá propaganda v případě osvobození západu Čech Američany. Ale srp a kladivo se staly symbolem milionů zavražděných či uvězněných lidí a zničených životů. Jinými slovy komunismu.

Stejně tak si člověk při pohledu na hákový kříž nepředstaví původní význam svastiky, tedy symbol štěstí v indických náboženstvích, ale opět miliony popravených lidí, mrtvých vojáků, útlak a rasismus. Prostě nacismus. Proto by oba symboly měly být stavěny na stejnou úroveň.

Pokud současní politici nepochopí, že na místo koncentračního tábora nepatří prasečák ani se tam nekřtí rasistické knížky a že srp s kladivem stejně jako hákový kříž na pomníky nepatří, budou dláždit komunistům cestu do vlády a neonacistům a jim podobným do parlamentu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video