Praha: denně přes třicet ukradených aut

  • 1
Praha - Krádeže automobilů, prodej drog, loupeže a pouliční prostituce stále patří ke každodennímu životu v hlavním městě. Průměrně je denně v Praze ukradeno přes třicet automobilů, osmdesát je jich pak vykradeno. Policejní čísla sice hovoří o tom, že v posledních měsících klesla kriminalita téměř o osm procent, bezpečno však v metropoli není.

Kriminalisté museli za posledních šest měsíců vyjíždět každý den zhruba k pěti loupežným přepadením. Lidé ve městě, především ženy, se obávají napadení.

Například úterní násilník si počíhal na ženu, která se vracela kolem půl deváté večer ze zaměstnání. Když procházela parkem nedaleko tramvajové zastávky Brusnice, přiskočil k ní náhle zezadu a přiložil jí k hrdlu čepel nože.

"Přepadená se začala bránit a lupič jí při tom pořezal na rukou. Silou ji vytrhl tašku a zmizel ve tmě," uvedla mluvčí policie Iva Knolová.

Policisté soudí, že jejich práce v ulicích je v poslední době úspěšnější než dříve. "Zcela vymýtit kriminalitu není možné," tvrdí Jiří Neuwirth, policejní ředitel třetího pražského obvodu, který v posledních dvou letech patří k nejbezpečnějším částem města. Přesto máme v poslední době úspěchy. Častým hlídkováním uniformovaných policistů a strážníků na místech, která byla podle našich poznatků problematická, se daří alespoň částečně zločin vytěsnit," dodává Neuwirth.

Právě Žižkov přitom patřil v minulosti k místům, kde zločinci působili nejčastěji. Například před dvěma lety lidmi otřásl případ brutálně podřezané servírky v jedné z heren v Koněvově ulici.

Již tradičně největší podíl - téměř jedna pětina trestných činů z celé Prahy - se odehrál na území čtvrtého obvodu. "Statistiky jsou trochu zavádějící. Je nutné podotknout, že čtvrtá část je největší obvod v Praze a sama o sobě je velká jako České Budějovice," podotkla pražská policejní mluvčí Eva Brožová.

Krádežemi a loupežemi jsou podle odborníků nejvíce zasažena sídliště, kde anonymita desetitisíců obyvatel poskytuje zločincům snadné útočiště. "Žije zde například velké množství mladých mužů, kteří patří k nejproblematičtější skupině. Také architektura těchto komplexů skýtá ideální místo k úkrytu," řekla policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Některá města v Evropě podle ní disponují speciálními mapami, kde je páchání trestné činnosti v jednotlivých částech města graficky vyhodnoceno. "Nic takového, pokud vím, zatím v Praze neexistuje. Přitom taková studie by například mohla lidem napovědět, v jak rizikové oblasti bydlí," dodala Čírtková.

Vedle zmíněných panelových sídlišť podle ní k takovým anonymním místům patří třeba i Plzeňská ulice na Praze 5. S každodenním prodejem drog se také Pražané setkávají na Tylově a Karlově náměstí či v Zítkových sadech.

Další místo, které nevzbuzuje důvěru, je okolí stanice metra Hlavní nádraží, proslulé homosexuální prostitucí. Ani přilehlé Vrchlického sady nenabízejí v nočních hodinách  příliš milou procházku.

Policisté však tvrdí, že situace se právě v této lokalitě lepší. "Na hlavním nádraží jsou neustále uniformovaní policisté, kteří drží hlídkovou službu. Výrazně se nám také podařilo zlepšit situaci na Václavském náměstí," tvrdí policejní ředitel Prahy 1 Jiří Sellner.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video