ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Lucie Faryová

V Česku hrozí po deštích záplavy. Někde se bude tvořit ledovka

  • 1
V noci na středu a ve středu očekávají meteorologové vzestup hladin řek v Jihočeském, Plzeňském a Středočeském kraji. Týká se to v povodí Berounky, Otavy, horní Vltavy, Lužnice, Sázavy a Svratky. Povodně hrozí zejména v okolí Lužnice.

Během úterý, v noci na středu a ve středu ráno se očekává na Moravě a ve Slezsku místy mrznoucí déšť s tvorbou ledovky, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

V noci na čtvrtek začne od západu zesilovat vítr. Postupně se očekává na většině území kromě severu Čech a východu Moravy čerstvý západní až jihozápadní vítr s nárazy 15 až 20 metrů za sekundu, což je 55 až 70 kilometrů za hodinu. Během čtvrtka bude vítr od západu opět slábnout.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

„Vzhledem k očekávaným srážkám a odtávání sněhové pokrývky očekáváme
v noci na středu a ve středu vzestupy hladin v povodí Berounky,
Otavy, horní Vltavy, Lužnice, Sázavy a Svratky,“ upozornil ČHMÚ.

Více na Počasí iDNES.cz

Během středy dojde pravděpodobně k překročení 1. stupně povodňové aktivity, v povodí Lužnice ojediněle i 2. stupně povodňové aktivity. Ve středu večer se očekávají vzestupy také v povodí horní Moravy a horního Labe.

Podle ČHMÚ se voda v některých řekách může vylévat z břehů do okolní krajiny. Platí možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Také hrozí průtok vody přes komunikace, takže je riziko aquaplaningu.

Únor teplotně nevybočí z průměru, nejchladněji bude ve třetím týdnu

Meteorologové doporučují sledovat vývoj situace a jeho prognózu na www.chmi.cz nebo v médiích a uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a hasičů.

Podle nich je záhodno se připravit na možnost vzniku povodně a vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí  v korytě toků a jejich bezprostředním okolí. Lidé nemají vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst. Měli by omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video