Povodeň naúčtovala Praze 24 miliard

  • 47
Dvacet čtyři miliardy bude stát, aby Praha vypadala zhruba jako v červenci. Tak drahá má být podle magistrátu likvidace povodňových škod. Oprava metra přijde na šest miliard, do ostatního městského majetku půjde pět a do soukromého 13 miliard korun. To je sice o něco méně, než město odhadovalo, ale stále nejvíce ze všech krajů. Ty už vyčíslily škody během září.

Praha měla s vyúčtováním škod problémy. "Celkovou částku jsme už měli sečtenou, ale vyšla úplná chiméra," prozradil iDNES ředitel magistrátu Zdeněk Zajíček. "Někteří lidé si totiž nevšimli, že mají v dotaznících hodnoty vyčíslovat v tisících. Stávalo se, že někdo vyplnil škodu v bytě za dvě stě tisíc a na formuláři vyšlo dvě stě milionů."

Polovina městských škod jde na metro
"Škody na městském majetku se pohybují mezi jedenácti až dvanácti miliardami. Polovina z toho, tedy šest miliard, přijde na opravu metra," tvrdí Zajíček.

Pražský primátor Igor Němec ještě před 14 dny odhadoval, že škody v Praze budou o něco vyšší než 10 miliard.

Kraje nahlásily škody za 40 miliard
Ostatních sedm krajů, které už následky povodní vyčíslily, dospěly v polovině září k částce přibližně 40 miliard.

Nejvyšší škody, 15,2 miliardy korun, nahlásil Jihočeský kraj. S více než deseti miliardami následují Ústecký (11,3 miliardy) a Středočeský

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video