Výměna rolí, policie se začala místo Čunka zabývat Urbanovou

Výměna rolí, policie se začala místo Čunka zabývat Urbanovou | foto: koláž iDNES.cz

Policie prošetřuje trestní oznámení na Urbanovou

  • 2
Korupční kauza vicepremiéra Čunka ještě neskončila pro Marcelu Urbanovou. Policie začala prošetřovat trestní oznámení, které na korunní svědkyni v Čunkově aféře podal notorický podvodník Lukáš Kohout. Na stůl policistům se dostalo od žalobkyně pro Prahu 1, kde Urbanová naposledy svědčila.

Kauza Jiří Čunek

Urbanová se podle oznámení dopustila trestných činů křivé výpovědi, pomluvy a poškozování cizích práv.

Lukáš Kohout poslal oznámení v srpnu elektronicky na adresu jihlavského státního zastupitelství. Tamní žalobce Arif Salichov ho pak předal do Prahy.

"V Praze se 26. července konal poslední, obsáhlý a rozhodující výslech paní Urbanové, či-li tam by teoreticky mohlo být místo spáchání trestného činu," vysvětlil minulý týden svůj krok Salichov. 

Kohout, který se svého času vydával za asistenta ministra Kavana a na náklady státu cestoval po světě, trestní oznámení nedoplnil elektronickým podpisem. Státní zástupce s ním tudíž jednal jako s anonymním podáním.

Právnička Marcely Urbanové doufá, že trestní podání na její klientku znovu otevře kauzu Čunek. Vicepremiér a šéf lidovců byl podezřelý z toho, že jako starosta Vsetína přijal před pěti lety zhruba půlmilionový úplatek.

Kauzu ale původnímu žalobci odebrala nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká a přidělila spis do Jihlavy. Zdejší státní zástupce Salichov stíhání vicepremiéra brzy nato kvůli řadě procesních a skutkových vad v policejním
vyšetřování a nesrovnalostem ve výpovědích hlavní svědkyně Urbanové zastavil. - více zde

Inspekce ministerstva vnitra však došla v těchto dnech k závěru, že vyšetřovatel v Čunkově případu Milan Šošovička nepochybil. - více zde

Urbanová si v srpnu prostřednictvím své právní zástupkyně Kláry Veselé-Samkové na rozhodnutí Salichova stěžovala u Ústavního soudu. Ten se však záležitostí nezabýval jako stížností. Kvůli formalitám podání ji řešil pouze jako návrh na vydání předběžného opatření, jímž se bez dalšího doplnění nemůže zabývat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video