Jednání poslanecké sněmovny. Na snímku Vít Rakušan (STAN). (7. dubna 2022)

Jednání poslanecké sněmovny. Na snímku Vít Rakušan (STAN). (7. dubna 2022) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Policie odložila oznámení Chcípl PES na Rakušana. Zadostiučinění, řekl šéf STAN

  • 20
Policie odložila trestní oznámení na ministra vnitra a šéfa STAN Víta Rakušana, které loni podala iniciativa Chcípl PES. Případ se týká uzavření smluv o právním zastupování Kolína. Podle iniciativy se mohl ve své někdejší funkci kolínského starosty dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku. Rakušan to od začátku odmítal.

O závěru policejního šetření informovala ve čtvrtek mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

„Jsem rád, že skutečnost, že jsem během svého působení na radnici v Kolíně pomohl snížit zadlužení města Kolína z miliardy na čtvrtinu a náklady na právní služby města z deseti milionů ročně na zhruba dva, nemůže být kriminalizována,“ potvrdil Rakušan na Twitteru.

Jako zadostiučinění bere konstatování policie, že výdaje na právní služby Kolína od roku 2010 trvale klesaly, že byly nižší, než by byly náklady na právní oddělení, a že služby jednotlivých právníků se nepřekrývaly, protože tito právníci pracovali pro různé odbory.

Místopředseda hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES Jiří Janeček je ale dál přesvědčen o tom, že v případu byl porušen zákon. „Jestli to policie odložila, tak k tomu měla nějaký důvod, ale my určitě budeme pokračovat dál. Myslím si, že spravedlnost je na naší straně. Tak holt bojujeme s ministrem vnitra,“ řekl Janeček. 

Podle něj se hnutí zabývá dalšími spornými případy, týkají se i ministerstev. Podněty prý dostává od úředníků. „My se tím probíráme a snažíme se to analyzovat,“ dodal Janeček.

Iniciativa k trestnímu oznámení přiložila několik smluv o právním zastoupení, které Kolín uzavřel s advokáty a advokátními kancelářemi. Podle ní se jejich předměty překrývají. S odkazem na rozhodovací praxi Ústavního soudu považuje využívání právních služeb ze strany Kolína v rozsahu přibližně dvou milionů korun bez DPH ročně za neúčelné a nehospodárné.

Rakušana prověřuje policie. Trestní oznámení na něj podal Chcípl PES

Policie trestní oznámení přijala 15. prosince a prověřovala ho pro podezření z trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. 

Suchánková ve čtvrtek uvedla, že policejní orgán po prověření tohoto oznámení rozhodl o odložení věci. „Tedy že se v dané věci nejedná o podezření z trestného činu a není namístě věc vyřídit jinak,“ dodala mluvčí.

Iniciativa Chcípl PES vznikla jako protest proti opatřením omezujícím provoz restaurací. Jako politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES kandidovala ve sněmovních volbách, ve kterých získala 0,4 procenta hlasů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video