TS

Prosím o budoucí možnost důstojné a pro ostatní nenákladnou, neobtěžující a psychiku nenarušující eutanazii, místo abych musel skočit pod vlak, pod metro nebo z 8.patra paneláku.

RC

Asistovaná sebevražda může proběhnout zcela bez přičinění lékaře nebo někoho jiného. Viz švýcarský systém a klinika Dignitas. Tam si kapačky spustí pacient, který chce zemřít, zcela sám. Následně jen lékař potvrdí jeho úmrtí, když je po všem. V průběhu procesu je přítomen jen pacient, případně jeho nejbližší.

PP

Ano, nechápu, proč by měl mít lékař něco společného s eutanázií? To by se mi zdálo logičtěĵší, aby byl přítomen notář, který by ověřil, že vše je podle zákona, jako se to dělá u jiných akcí.

LM

Jsou dlouhodobé těžké nemoci které se již nedají zvrátit.

Pak je pro nebohého možnost volby asi namístě.

Ovšem určitě ne tak že za ním přijde lékař a řekne mu zda by už nechtěl skončit.

PM

Jo, to rozhodně. Iniciativa musí přijít ze strany pacienta, musí být zdokumentována, opakovaná zda si to nerozmyslel, nikdo jej k tomu nesmí nijak navádět (a ani začínat danou konverzaci).

LD

Osobně chci mít možnost úniku pokud to už nepůjde jinak a budu cítit, že jsem při boji s nemocí definitivně prohrál. Pokud mi tuto možnost stát nenabídne a bude hrozit že ze mě bude dva roky mrzák odkázaný na péči jiných, pak jsem odhodlán si to hodit okamžitě po diagnóze, kdyby k ní nedejbože mělo dojít. Já nejsem nějaký pánbíčkář, jsem ateista a smrti se nebojím, zato se bojím dlouhého procesu umírání. Neskutečně mi vadí, že nějaká náboženská menšina omezuje mou osobní svobodu a možnosti.

Foto

Jestli jste definitivně prohrál, si nemůžete být jist. Na to v nemoci nebudete mít sílu to posoudit.

Lékaři nemusí být dostatečně informovaní o alternativách péče.

Osobně jsem zažil případ, kdy se lékař spletl tolik, že místo měsíců pacient žil dále léta, více než 5 let.

JB

J72a49n 23B29a43l53c25a46r

1. 4. 2024 16:55

Zlatého retrívra by nikdo nenechal trápit se, mě klidně.

OC

Eutanázie je samozřejmě naprosto v pořádku a už měla být dávno zavedená i u nás.

DU

Z pohledu umirajiciho pokud si o ni vedome rekne proc ne.

Trpici zvirata uspsvame a sivne nam to neprijde.

Horsi je ale tohle chtit po nekom, at to udela. Myslim ze lekar musi mit pravo to odminout - pokud on jako clovek by pak z toho, ze nekoho zabil mel trauma. Proste to fakt neni pro kazdeho.

Vždyť to tak je už teď... lékař může odmítnout provést zákrok, který je proti jeho přesvědčení, ale musí dát kontakt na někoho, kdo zákrok provede....typicky třeba potrat.

PD

Tak jak stát nerozhoduje tom, jestli jsem se narodil, nemel by rozhodovat, jestli ze života odejdu. Tedy zadne komise, zadne podmíněné diagnózy nebo zdravotní stav .

PM

Však jestli se někdo chce sám připravit o život, stát mu do toho moc kecat nebude, že.

Ale pokud někdo chce spáchat asistovanou eutanazii, s asistencí lékaře, pak tam už tomu státu do toho něco bude.

DS

Sice jsem křestan, takže tím spíše je pro mě život posvátný a nikdo nemá právo si ho vzít, ale v tomhle případě bych učinil výjimku.

Tady nejde o život jako takový ale jako o to, že ten člověk prožívá až tak ukrutné bolesti, kdy už ani morfium nepomáhá a udržovat ho při životě jen léky anebo přístroji je spíše už je jen prodlužování utrpení.

Lékař má člověka (vy)léčit a ne ho mučit.

A v případě těžce nevyléčitelných nemocí, kdy onen pacient jen přežívá a všechno ho jen bolí, tak k čemu je mu to prodlužovat?

Takový pacient jen přežívá a už není šance na jeho uzdravení.

Asi mě někdo ukamenuje, ale já bych v takovém případě eutanázii povolil a dovolil tomu člověku důstojně odejít z tohoto světa než mu den za dnem prodlužovat nesnesitelnou agonii.

Foto

Já s vámi souhlasím ( omlouvám se jen jsem špatně klikla jak je to malé ) jsem taktéž křesťanka ale pracovala jsem na LDN a věřte že bych eutanazii povolila v případech kdy člověk jen trpí to už není život a nejhorší je když si to ještě uvědomuje ,

JP

To samo o sobě není tak zlé, jako kdo rozhodne o tom, zda ji v konkrétním případě nelze 'tak trochu posunout'.

K tomu dvě úsloví:

1. Když si nevíš rady, sestav komisi.

2. Tam, kde je komise, tam je i korupce.