ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČHMÚ

Kvůli vydatným srážkám a tání sněhu se na Šumavě rozvodní řeky

  • 6
Od pondělního podvečera až do středy platí v některých oblastech ČR výstrahy před povodněmi. Hrozí rozvodnění řek tekoucích ze Šumavy. Vydra, Křemelná a Otava mohou mírně stoupnout až na 3. povodňový stupeň. V dalších okresech platí výstraha před vydatným deštěm a povodňová bdělost. Příčinou je tání sněhu ve vyšších oblastech a silné srážky, které mají dorazit do ČR v úterý.

V okresech Horažďovice, Sušice v Plzeňském kraji a v okresech Prachatice a Vimperk v Jihočeském kraji platí od pondělních 18 hodin do středeční 18. hodin vysoký stupeň nebezpečí v rámci povodňové pohotovosti. Kulminace řek Vydra, Křemelná a Otava bude vrcholit v noci z úterý na středu.

V okresech na jihu Čech platí také výstraha před vydatným deštěm. Silné srážky a odtávání zbytků sněhu v těchto oblastech zvednou hladiny řek odvodňující centrální hřeben Šumavy. 

Meteorologové očekávají, že během úterý se výrazně zvednou hladiny Vydry, Křemelné, horní Otavy a přítoků do vodní nádrže Lipno. Vodní stavy by se měly v noci z úterý na středu dostat nad 1. stupeň povodňové aktivity, místy nad 2. stupeň. 

Ještě v úterý déšť a až 12 stupňů, pak se citelně ochladí a bude sněžit

Na Vydře, Křemelné a na úseku Otavy po Sušici hrozí mírné překročení i 3. stupně povodňové aktivity. Je zde riziko vylévání řek z břehů, snížené stability a pádů stromů v podmáčené půdě, průtoku vody přes komunikace i aquaplaningu.

V okresech Český Krumlov, Prachatice, Vimperk, Klatovy a Sušice meteorologové varují před odtoky vody z krajiny a průtoky vody přes komunikace a sníženou viditelností.

Povodňová bdělost s nízkým rizikem nebezpečí platí také v okresech  Plzeňského (Domažlice, Horšovský Týn, Klatovy, Stříbro, Tachov) a Jihočeského kraje (Český Krumlov, Písek, Strakonice, Vodňany).

V okresech Jilemnice, Semily, Tanvald, Železný Brod, Králíky, Jeseník, Šumperk, Zábřeh a Rýmařov platí výstraha povodňové bdělosti od úterních 15 do středečních 18 hodin.

V těchto oblastech se nepředpokládá vylévání řek z břehů. Hrozí však zvýšený odtok vody a destabilizace stromů v podmáčené půdě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video