Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Reuters

Po slunečném víkendu se ochladí. V pondělí začne sněžit, říká předpověď

  • 4
Po slunečném víkendu, kdy se nejvyšší teploty mohou vyšplhat až na osm stupňů Celsia, se ochladí. Během pondělí by se mohlo na většině území objevit sněžení nebo sněhové přeháňky, předpovídá Český hydrometeorologický ústav. V pátek ráno se už na několika místech Česka objevila také námraza.

„O víkendu raději přezujte na zimní pneumatiky. V pondělí ráno by nás mohlo na mnoha místech probudit sněžení. Do Česka začne proudit studený vzduch od severovýchodu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém facebookovém profilu.

Počasí o víkendu bude podle meteorologů převážně slunečné. Ráno se mohou objevit mlhy nebo nízká oblačnost. V sobotu v noci klesnou nejnižší noční teploty na -4 °C, během nedělní noci ještě o dva stupně níž. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 8 °C.

Během neděle začne postupně od severovýchodu až severu přibývat oblačnosti, večer se mohou objevit srážky, nad 500 metrů i sněhové. V pondělí pak nejvyšší denní teploty nepřekročí čtyři stupně Celsia a sněžení nebo sněhové přeháňky se objeví na většině území. Podobné počasí by v Česku mělo vydržet po celý týden.

V pátek ráno překvapila některé řidiče také námraza. Podle meteorologů se však zatím vyskytuje pouze výjimečně, a to především na mostech. „Z dálničních a silničních snímačů, které máme k dispozici, tak žádné informace, že by se někde tvořila námraza nemáme,“ uvedl ČHMÚ pro iDNES.cz před devátou ráno.

Výskyt námrazy bude v následujících dnech častější. „Teplota povrchu silnic je zatím nad nulou. Protože teď bude v noci mrznout, bude se povrch dále ochlazovat,“ doplnili meteorologové.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video