(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Příští týden může místy napadnout až 20 centimetrů sněhu, varují meteorologové

  • 140
Příští týden přinese do Česka sníh. Sněžit bude hlavně na horách, přechodně se ovšem vloček dočkají i lidé v nížinách. Průměrná teplota přes den se bude příští týden pohybovat jen mírně nad nulou, v noci kolem minus tří stupňů. Vyplývá to z měsíční předpovědi počasí meteorologů.

Postupný pokles teplot z předchozího období bude pokračovat a nejbližší týden bude podle meteorologů teplotně slabě podprůměrný. „V následujících týdnech předpokládáme, že teploty vzduchu se budou převážně pohybovat v intervalech normálních hodnot pro danou roční dobu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém webu.

Lidé by měli v příštím týdnu počítat s deštěm. „Vzhledem ke všeobecnému poklesu teplot očekáváme kromě dešťových srážek i sněhové srážky, a to zejména na horách,“ upozorňují meteorologové. V nižších polohách bude podle nich sněžit zatím jen přechodně.

V souvislosti s příchodem sněhu vydali meteorologové také výstrahu. V pondělí 26. listopadu může podle nich v jižních Čechách, na Vysočině a na severovýchodním území republiky napadnout místy 7 až 20 centimetrů nového sněhu. V úterý 27. listopadu naopak ČHMÚ variuje před tvorbou náledí a zmrazek. 

Dlouhodobá průměrná teplota pro období mezi 26. listopadem a 23. prosincem je 0,2 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2006, kdy průměr činil 4,5 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr, minus 5,3 stupně, meteorologové zaznamenali v roce 1969.

S výraznou nadílkou sněhu se na začátku týdne potýkali na Karlovarsku (19.11.2018)

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Měsíční výhled

ČHMÚ zakládá svůj měsíční výhled na statisticko-analogické metodě, která neudává předpověď přesných teplot ani srážek. Vychází ze všech naměřených údajů na našem území od roku 1951 a ukazuje tak pouze trend ve vývoji počasí, tedy pravděpodobnost srážek a vývoje teplot v porovnání s průměrem v daném ročním období.

Pro lepší orientaci v grafech můžete použít náš návod.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video