Pražané na Karlově mostě v dešti. (14. dubna 2023)

Pražané na Karlově mostě v dešti. (14. dubna 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

V Česku je stále sucho. Pár dnů deště nic nespraví, říká meteorolog

  • 118
Česko zasáhla řada dešťových přeháněk. Podle meteorologů ale nelze tvrdit, že se tím zlepší kvalita půdy a míra podzemních vod. Výrazně deštivé počasí bude pokračovat i přes celý víkend a intenzita bude nadále stoupat.

„Tyto přeháňky sice nejsou pro toto období zcela obvyklé, ale dlouhodobé problémy se suchem se tímto nezlepší,“ řekl pro iDNES.cz meteorolog ČHMÚ Miloš Dvořák.

Ten je zároveň toho názoru, že na posuzování přírůstku v podzemních vodách je příliš brzy a nejspíše tyto deště jejich stavu nijak nepřispějí.

Podobná situace je podle Dvořáka i s půdou, jejíž vláha nebude tak dostatečná, aby šlo stav označit za dlouhodobý úspěch. O většině vody proto očekává, že odteče a na polích se nezachytí. „Tento problém se suchem v Česku je dlouhodobý a na základě několika dnů nelze odhadnout vývoj do budoucna,“ prohlásil meteorolog.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Deště by měly dosáhnout vrcholu v noci z pátku na sobotu, kdy hrozí vzestup hladin řek a vodních toků. Nejvíce ohrožené je podle Dvořáka řeka Dyje, nebezpečí hrozí také povodí Labe, Sázavy, Berounky a Lužnice. Kromě jižní Moravy očekává ČHMÚ největší srážky na území Českomoravské vrchoviny.

V noci na pátek bude zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Od jihu bude do Čech přicházet déšť. Meteorologové upozorňují, že místy může být déšť vydatnější a trvalejší. Nejnižší teploty budou 7 až 3°C, ojediněle až 0°C.

V sobotu meteorologové očekávají zataženo a oblačno, většinu území zasáhne déšť nebo přeháňky. Zpočátku v místech nad 1 000 m a během dne v polohách nad 500 m i srážky sněhové. Během dne bude postupně oblačnosti ubývat. Nejnižší noční teploty budou 6 až 2°C, ojediněle až 0°C. Nejvyšší denní teploty budou 4 až 9°C, na severovýchodě až 12°C.

Více na Počasí iDNES.cz

I v neděli bude oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Místy se objeví občasný déšť nebo přeháňky, ve vyšších polohách i srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1°C, při zmenšené oblačnosti až -1°C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12°C, při zmenšené oblačnosti až 14°C.

V pondělí čekáme oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty budou 6 až 2°C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13°C.

Výhled počasí od úterý do čtvrtka: Zpočátku týdne bude oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Postupně se vyjasní a bude polojasno, při zvětšené oblačnosti lze očekávat ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 7 až 2 °C. Během týdne se opět oteplí a denní teploty budou postupně stoupat k 10 až 15 °C, v závěru období až 17 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video