Ilustrační foto | foto: AP

Po lehkém ochlazení přijde teplý víkend, bude až 21 stupňů

  • 4
Ve čtvrtek a v pátek pronikne do Česka studený vzduch ze severozápadu. Ochlazení ale bude jen dočasné. O víkendu se znovu oteplí a teploty vyšplhají ke 20 stupňům. Teplé počasí vydrží až do příštího týdne, kdy se bude znovu postupně mírně ochlazovat.

„Zvlněná studená fronta bude dnes přecházet přes naše území k východu a za ní k nám přechodně pronikne chladný vzduch od severozápadu. V následujícím období bude přes střední Evropu postupovat k severovýchodu tlaková výše a po její zadní straně se na naše území obnoví příliv teplého vzduchu od jihu,“ uvedl meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu Štefan Handžák.

„Ve čtvrtek ráno jsou teploty většinou od 10 do 5 °C, v Jizerkách a v Krušných horách bylo ojediněle i lehce pod 0 °C. Maximální teploty budou pod 20 °C, v pátek pod 15 °C,“ doplnil. O víkendu se opět oteplí ke 20 °C a kolem dvacítky se budou maximální teploty držet i po víkendu, poté klesnou k 15 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, od západu až zataženo. Ojediněle, se během dne místy objeví přeháňky a bouřky. Večer se na severozápadě v polohách nad 900 m budou vyskytovat srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty budou 13 až 17 °C, v 1000 m na horách kolem 8 °C. Bude foukat mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, zejména v Čechách, který se k večeru bude měnit na severozápadní.

V noci na pátek bude oblačno až zataženo, zpočátku se místy postupně objeví přeháňky, které budou nad 600 m sněhové. K ránu bude v Čechách od západu ubývat oblačnosti. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 6 až 2 °C, na západě mohou klesnout až na -1 °C. Povane mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, v západní polovině Čech bude vítr k ránu slabý a proměnlivý.

V pátek přes den bude jasno až polojasno, zejména na Moravě a ve Slezsku však bude zpočátku obloha oblačná až zatažená. Na východě se ojediněle objeví přeháňky, v polohách nad 600 m sněhové. Nejvyšší teploty budou 10 až 14 °C. Bude vát mírný severozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s, který se bude měnit na severovýchodní až východní. V západní polovině Čech zpočátku povane slabý proměnlivý vítr do 3 m/s.

V sobotu předpokládáme jasno až polojasno, na Moravě k večeru místy zataženo s nízkou oblačností. Nejnižší noční teploty budou mezi +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, v Čechách mohou ojediněle vystoupat až k 20 °C. Bude vát mírný východní, postupně jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině s nárazy kolem 15 m/s.

V neděli bude jasno až polojasno, ojediněle, na Moravě zpočátku místy, zataženo nízkou oblačností. Nejnižší noční teploty budou 10 až 6 °C, na západě kolem 3 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 15 °C. Bude foukat čerstvý jihovýchodní až jižní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. V západní polovině Čech bude vítr jen slabý do 4 m/s.

V pondělí očekáváme jasno až polojasno, ojediněle nízkou oblačnost. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 10 až 6 °C, na západě klesnou na 3 °C. Nejvyšší denní teploty budou 18 až 22 °C. Vítr bude mírný jihovýchodní až jižní o rychlosti 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. V západní polovině Čech bude vítr slabý proměnlivý do 4 m/s.

Od úterý do čtvrtka předpokládáme, že bude většinou oblačno, místy se objeví přeháňky nebo déšť, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty budou 9 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 21 °C, postupně 13 až 18 °C.

Jaro se probouzí, teplé počasí ven láká tisíce lidí nejen v Praze:

11. března 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video