ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MF DNES

Česko bičuje silný vítr, na severozápadě Moravy a Slezska poleví až zítra

  • 0
Ve středu bude s výjimkou východní Moravy vát čerstvý vítr, který v nárazech dosáhne místy až sedmdesáti kilometrů za hodinu, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Večer bude vítr většinou slábnout s výjimkou severozápadní poloviny Moravy a Slezska, tam poleví až ve čtvrtek. Do té doby platí oficiální výstraha.

„Dnešní (středeční) den přinese větrné počasí s nárazy větru místy kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu, na horách až kolem devadesáti kilometrů za hodinu,“ informuje ČHMÚ, jehož výstraha platí od středečního dopoledne do čtvrteční noci.

Meteorologové varují před možným poškozením stromů a lesních porostů, možné jsou menší škody na budovách. Hrozí také nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné jsou i komplikace v dopravě.

Odborníci z ČHMŮ také doporučují zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Lidé by také měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách by měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Tento týden je teplotně rozkolísaný. Uprostřed týdne vystoupají teploty až nad deset stupňů Celsia. O víkendu ale noční teploty klesnou pod bod mrazu. Obloha bude převážně zatažená, meteorologové čekají déšť nebo přeháňky, na horách i sněhové.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video