ilustrační snímek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Lék české vědkyně na rakovinu prostaty je v USA, ale u nás ho nedostanete

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Muži s metastázující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá žádná léčba, marně čekají na svou poslední naději: radiofarmakum Pluvicto. Léčivo s radioaktivním luteciem, které má zabíjet jen zhoubné buňky a neškodit okolním tkáním, vyvinul tým české vědkyně Martiny Benešové-Schäfer v Německu. Evropská léková agentura schválila jeho použití pro smrtelně nemocné už loni, ale Češi mají zatím smůlu. Pojišťovnám se zdá drahé, jednají o ceně.

„Je to nešťastná situace,“ říká Hana Študentová, primářka onkologie Fakultní nemocnice Olomouc, která dosud jako jediná v zemi získala Pluvicto přímo od výrobní společnosti Novartis k léčbě omezeného počtu pacientů zařazených do dvou klinických studií. V minulých dvou letech lékařka spolu s kolegy z kliniky nukleární medicíny léčila téměř dvacet pacientů.

„K efektu radiofarmaka se nesmím vyjádřit dřív, než budou zveřejněné výsledky studií. Ale protože o Pluvictu a jeho účincích informovala řada médií, mnoho dalších mužů s metastázující rakovinou prostaty se na mě obrátilo s žádostí, zda bychom je u nás také mohli léčit. Mrzí mě to, ale musela jsem je odmítnout. Nábor do studií skončil a zdravotní pojišťovny léčbu v Česku dosud nehradí,“ líčí onkoložka.

Podle lidí, kteří znají zákulisí, měla jedna dávka Pluvicta stát v Česku asi půl milionu. V USA vychází zhruba na 900 tisíc korun. Pacienti jich ale potřebují víc.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video