Protesty pirátských stran přispěly k tomu, že politici zavrhli dohodu proti kopírování ACTA. Teď chystají pirátské strany po celé Evropě protesty proti projektu, který považují za šmírování ve stylu Velkého bratra.

Protesty pirátských stran přispěly k tomu, že politici zavrhli dohodu proti kopírování ACTA. Teď chystají pirátské strany po celé Evropě protesty proti projektu, který považují za šmírování ve stylu Velkého bratra. | foto: Roman Buťa, iDNES.cz

Piráti mají nový terč. Projekt, který mají za šmírování Velkého bratra

  • 124
Proti šmírování lidí a zásahu do soukromí budou protestovat pirátské strany v Evropě, včetně České pirátské strany. Vadí jim projekt INDECT financovaný Evropskou unií, který má propojit výstupy z kamerových systémů s informacemi, které lidé umisťují na internet. Jaký to má smysl? Odhalit abnormální chování a předejít části trestných činů.

"Nechceme se podílet na tom, aby vznikl nějaký šmírovací systém tohoto typu," řekl iDNES.cz předseda českých Pirátů Ivan Bartoš.

Pirátům připomíná americký sci-fi film Minority Report s Tomem Cruisem, v němž specializovaná policejní jednotka zabraňuje vraždám, které se mají odehrát, přičemž vychází z toho, že dokáže vyhodnotit informace o času vraždy, zná jméno oběti i pachatele.

Ve filmu se nakonec tato konstrukce zhroutí. Piráti obdobně očekávají, že protesty lidí teď zastaví financování projektu, který považují za obdobu Velkého bratra ze slavného románu George Orwella 1984. "Přinejmenším očekáváme, že bude zveřejněna kompletní dokumentace projektu a že o něm veřejnost dostane všechny informace. Je to placené také z našich peněz," řekl Bartoš.

Protesty Pirátů, které se mají rozjet o tomto víkendu, nemohou ostatní politici brát na lehkou váhu. Dokázali totiž nedávno vyburcovat veřejné mínění natolik, že musely vlády a po nich i Evropský parlament vycouvat od chystané mezinárodní dohody proti kopírování, známé pod zkratkou ACTA.

Projekt INDECT je navrhovaný inteligentní sledovací systém, jehož výzkum a vývoj probíhá na několika evropských univerzitách od roku 2009 a od té doby ho také financuje Evropská unie. Systém má pomoci sledovat "podezřelé chování". Mezi vstupní data patří kamery a veřejná komunikace na internetu, tedy včetně diskuse na sociálních sítích.

"Otázkou však zůstává, zda je takto opravdu možné odhalit zločince dříve, než něco spáchá. Takový systém by jeden čekal v Čínské lidové republice nebo v KLDR, ne však v západních demokraciích," kritizují INDECT Pirátské noviny. Autoři projektu ho naopak na stránkách projektu hájí, že má pomoci hlavně v boji proti terorismu a dětské pornografii.

Už v roce 2010 dostala Evropská unie za financování projektu INDECT "ocenění Slídil mezi národy" v soutěži Ceny Velkého bratra. Členové a sympatizanti České pirátské strany budou proti financování projektu v sobotu protestovat pochodem od pražské budovy Úřadu na ochranu osobních údajů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video