Památkáři sčítají škody na Pernštejně

  • 1
Ruch na hradě Pernštejn, který poničil požár, neutichá. Nad hasiči a dobrovolníky, kteří odklízejí trosky depozitáře, početně převážili památkáři a stavební odborníci. Začala mimořádná inventura historického majetku. Rozhoduje se i o dalším osudu zničené bývalé sýpky.

Ze sýpky zbyly po pátečním požáru jen obvodové zdi a klenba kryjící přízemní část. "Úkolem číslo jedna je zajistit provizorní zastřešení," uvedl ředitel Národního památkového ústavu v Brně Jaromír Míčka.

Do jaké míry je volná zeď bezpečná a nakolik je provizorní zastřešení únosné, musí posoudit statik. Je třeba také rozhodnout, zda dočasná střešní konstrukce může spočívat přímo na gotickém zdivu, nebo se budou muset postavit speciální podpěry.

Nová střecha může být hotova do čtyř týdnů. Bude stát od dvou do čtyř milionů, náklady by měl z většiny uhradit jihomoravský krajský úřad.

Památkáři dělají inventuru
Památkáři od rána zjišťují, jaké škody napáchaly plameny v depozitáři. "Začala i inventarizace. Je velmi dobře vedena, vše je elektronicky zpracováno," pochvaloval si Míčka. "Celkový soupis zničeného majetku bude mít do dvou až tří dnů."

Požáru unikly například obrazy zapůjčené z depozitáře do zámku v Lednici a část předmětů, které z hořící budovy vynesli v pátek hasiči i pracovníci správy hradu. V plamenech ale zůstalo přes tisíc dalších relikvií. "Škody nelze vůbec penězi vyjádřit," připomněl Míčka.

Na hradě se ráno s památkáři a odborníky sešli také starostové obcí v okolí hradu. "Dohodli jsme se, že nebudeme tříštit síly a dobrovolné příspěvky na obnovu hradu směřovat na konto, které zřídila Česká televize v Brně," popsal starosta Nedvědice Josef Dočekal.

Lidé by se mohli vrátit o víkendu
Návštěvníci se vrátí na hrad asi už o nadcházejícím víkendu. "Chtěli bychom, na 99 procent, otevřít o víkendu. Bez jakéhokoli omezení," potvrdil řekl kastelán Pernštejna Jakub Zdeněk Škrabal. Prohlídková trasa nebyla poškozena, zničenou sýpky turisté obejdou. Památkáři rozhodli, že každý návštěvník přispěje na obnovu hradu deseti korunami.

"Na hradě je jeden dům bez střechy. Okolo je ale zcela uklizeno," popsal dopoledne aktuální stav na hradě kastelán.

"Policie věc vyšetřuje jako podezření z trestného činu obecného ohrožení," oznámila policejní mluvčí Brna-venkov Věra Uhrová.

Oheň řádil na hradě v pátek. Zápasilo s ním 20 hasičských jednotek ze dvou krajů. - fotografie najdete zde

Gotický hrad Pernštejn na Brněnsku poničil požár. Zápasilo s ním 20 hasičských jednotek ze dvou krajů. Škody by mohly jít až na sto milionů. (15. dubna 2005)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video