Ochlazení hrozí větrem a přívalovými dešti

  • 46
Počasí si s námi v posledních dnech pěkně zahrává. Po tropickém víkendu by dnes odpoledne a večer měly přijít bouřky, přívalové deště a krupobití. Meteorologové upozorňují, že hrozí i silný nárazový vítr, mnohdy o síle vichřice. Dešťová voda může někde zatopit silnice a domy.

Chladnější počasí přináší zvlněná studená fronta, která postupuje přes Čechy od západu. Odpoledne, večer a v noci bude ovlivňovat počasí na Moravě a ve Slezsku.

Studená fronta přináší četné bouřky. V nich podle varování meteorologů může vítr zesílit až na 110 kilometrů v hodině. Tak silné poryvy větru mohou poškodit i domy.

V bouřkách se také ojediněle vyskytne krupobití a přívalové srážky, upozorňují meteorologové. Během hodiny by tak mohlo napršet až třicet, na Moravě a ve Slezsku výjimečně až přes padesát milimetrů srážek. Přívalové deště takové síly mohou zavinit zatopení sklepů, domů a silnic.

V noci by si podle meteorologů měli na rozmary počasí dávat pozor hlavně lidé v moravských krajích, v Pardubickém kraji a na Vysočině.

Nejvyšší denní teploty by v pondělí mohly ještě přesáhnout 30 stupňů, pro západ Čech ale předpověď počítá s maximem 27 stupňů.

Předpověď počasí
podle Meteopressu

Úterý se pak ještě ochladí a bude oblačno s přeháňkami. Nejvyšší teploty budou mezi 14 až 18 stupni.

Víkendová vedra lámala rekordy
V neděli padaly v Česku teplotní rekordy. V pražském Klementinu naměřili 32, 8 stupně, o 1,3 stupně víc než v roce 1931. Teplotní maxima museli přepsat meteorologové i v dalších částech republiky.

V Českých Budějovicích vystoupila rtuť teploměrů na 32,2 stupně, tedy o 1,1 stupně výš než v roce 1931. V Ostravě-Mošnově a v Brně-Tuřanech zase nahradili deset let stará maxima. Ostravští odborníci naměřili 31,2, tedy o 2,3 stupně více a v Brně bylo v neděli 29,8, tedy o 1,4 stupně tepleji. Měření v pražské Libuši zase ukázalo 32,9 stupně, tedy o 2,8 stupně překonaný rekord z roku 1998.

Teplotní rekordy padaly i v sobotu. - více zde

Déšť - ilustrační foto


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video