Odborník z německého Řezna se přijel s kolegy podívat na rekonstrukci Karlova mostu (13. 11. 2008)

Odborník z německého Řezna se přijel s kolegy podívat na rekonstrukci Karlova mostu (13. 11. 2008) | foto: iDNES.cz

OBRAZEM: Na Karlově mostě se učí Němci, jak se opravuje

  • 5
Na zkušenou vyrazila odpoledne na Karlův most skupina německých inženýrů a památkářů z bavorského Řezna. Zatímco v Praze již dělníci most rok opravují, v Řezně rekonstrukci Kamenného mostu teprve chystají.

"Problémy ale máme velmi podobné. Řešíme izolaci, odsolení a stejně tak hledáme lom, ve kterém budeme těžit kvalitní kámen pro most," vysvětluje vrchní stavební rada Alois Swaczyna. Most totiž musí vydržet třicet až padesát let.

Průběh rekonstrukce na Karlově mostě (13. 11. 2008)

Řezenské trápí stejně jako Pražské zábradlí mostu. Zatímco opravu zábradlí v Praze kritizuje památková inspekce ministerstva kultury, v Řezně teprve spekulují, jak se betonu ze zábradlí zbaví.

"Neznám detailně spor, ale přijde mi, že práce probíhá profesionálně a lidé na mostě odvádějí skvělou práci," soudí Swaczyna. Němečtí odborníci strávili na mostě zhruba dvě hodiny, nahlédli jak pod dlažbu mostu, tak z paluby lodi pod mostní oblouky, ale studovali i stavebně-historický průzkum mostu.

Průběh rekonstrukce na Karlově mostě (13. 11. 2008)
 
Kamenný most přes Dunaj v Řezně je nejstarší dochovaný most na sever od Alp. Na rozdíl od Karlova mostu po něm až do letošního srpna jezdila pravidelná autobusová linka. "Po mostě jezdilo zhruba sto autobusů denně," říká Swaczyna.

Průběh rekonstrukce na Karlově mostě (13. 11. 2008)

Podobná inspirační cesta už jednou proběhla, ale obráceně – před 850 lety. Řezenský most byl inspirací knížeti Vladislavovi pro stavbu nejstaršího pražského mostu, pojmenovaného po kněžně Juditě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video