Diskuze

KOMENTÁŘ: Vyřešíme obezitu dražší colou? Je to jen první krok

V poslední době se v Česku znovu objevuje diskuse o vyšším zdanění slazených nápojů. Je to sice krok správným směrem, ale jako izolovaný výstřel náš životní styl nezmění, píše předseda Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A48v80i 82B10a89b57i18c

27. 12. 2023 20:22

Tady nejde o zdraví a o obezitu, ale o navýšení příjmové položky státního rozpočtu.

Zajimlslo by mě, jaké jsou reálné zkušenosti ze zemí, kde podobnou daň zavedli.

0 0
možnosti
JK

TO DOPADNE, jako z poplatky ve zdravotnictví. Nepřinesly žádná efekt. Zvýšený výběr za slazené nápoje těžko půjde na ty cukrovkáře atd.

0 0
možnosti
MS

Nejde o nic jiného, jak vlády vytáhnou zase fůru peněz k rozhazování. Např. pivo se zdražilo mnohokrát a spotřeba nijak extrémně nespadla. Nebo snad pivovary u nás bankrotují jeden za druhým?

2 0
možnosti
MG

M76i19r71e78k 25G82a66j18e50r

25. 12. 2023 21:54

Obezitu to sice nevyřeší, ale vládě to přinese další peníze na rozhazování. S investicemi, které by přinesly i finanční návratnost, se počítá jen velmi okrajově, spíše vůbec. Proč také, když je tak snadné zavést další daně a stávající daně donekonečna zvyšovat.

4 0
možnosti
Foto

M96í19r64a 51K40l27a57s

25. 12. 2023 19:56

Článek celkem o ničem, respektive stále o tom samém. Čechy zabíjí civilizační výdobytky- nadbytek potravin, nedostatek pohybu z přemíry automobilismu, hyperkorektnost (zkuste otevřeně dnes někomu říci, že je tlustej z lenosti a tak bude svému okolí ve stáří na obtíž...)

8 0
možnosti
MP

Presne. Spousta lidi si neuvedomuje, ze kazde kilo hraje roli v tom, jestli se o vas jednou dokazou postarat blizci v domaci peci. Imobilnich 100 kilo zive vahy nezvladne omyt nebo prebalit skoro nikdo. Ono nemusi jit ani o nejake konecne pecovani o seniora, staci kdyz si treba nekdo blbe zlomi nohu a mate problem.

2 0
možnosti

Obezitu nejlépe vyřešíme zavedením finanční spoluúčasti na léčbě navazujících onemocnění. 💰⤍🚽

3 3
možnosti
MP

A k tomu je ta spotrebka naprosto idealni. Zadny dokazovani kouris/nekouris, pijes/nepijes alkohol, jsi tlusty z prezirani/jsi tlusty kvuli nemoci. Vybira se nadherne snadno a litry limonady nejsou mala krabicka cigaret, hektolitry nepropasujete. Ted jen, aby vynos sel do zdravotnictvi nebo podpory amaterskeho sportovani. Spotrebka z tabaku a alkoholu na zdravotnictvi, odvykacky, hasice atp. nemiri, je soucasti rozpoctu

1 0
možnosti
TT

Kristepane, kdybych do sebe nacpal pět porcí ovoce a zeleniny denně, nic jinýho už se do mě nevejde, kde bych bral bílkoviny a tuky? To bych si teda zadělal na pořádný zdravotní potíže. Ale k článku - daň nic nepřinese, tedy ano, ovšem jen těm vládnoucím lupičům. Snížení počtu kuřáků bych taky nepřičítal drastickým cenám kvůli spotřební dani, ale masivní propagandě proti kouření, až se z toho stalo něco fuj - kdyby byla zapálená cigareta in, lidi by na cenu nehleděli. Takže: kdy bude zakázaná reklama na ty cukrový vody, kdy budou zakázaný automaty s cukrovejma vodama na školách a jejich veškerý prodej v okolí? Kdy budou doktoři a politici od rána do večera kázat ve všech sdělovacích prostředcích, jak jsou škodlivé? Atd. atd.

2 2
možnosti
TT

PS: Ale ona se naopak tloušťka podporuje. V ČR se to ještě drží v mezích, ale v USA už je nebezpečné použít slovo "tlustý". A Southwest Airlines zavedly pravidlo, že když tlusťoch potřebuje dvě sedadla, tak je dostane za cenu jednoho, dokonce se odehrál případ, kdy vyhodili z plného letadla ženu (včetně dvou nezletilců, které letěly s ní), protože měla sedadlo vedle jedné takové krasavice. A to bez jakékoliv kompenzace, ubytování atd. apod. Prostě musela bezprizorně čekat na další lety (přestupovali). Jo, kufry jim ale odletěly v tom původním. Je toho plný YT.

3 3
možnosti
VM

Bohuzel, kdyby lidi nebyli hloupi, nebylo by to treba. Kazdy vi, ze to skodi zdravi ( obezita, zuby atd...) ale stejne se tim budou ladovat. Takze dan je dobra. Zatezujes system nemocemi, co jsi si zpusobil sam ? Plat vic, aby na to bylo. Kuraci plati dan za tabak, alkoholici za chlast, tak proc ne tlustosi za cukry ? Protoze clovek, ktery, v ramci moznosti, ji zdrave, tu dan moc nepociti.

5 4
možnosti
TT

Neodradí je to, akorát zase budou mít darebáci víc k rozkrádání.

2 0
možnosti
PS

P52e86t16r 81S60i40k44o46r32a

25. 12. 2023 19:18

Kdysi byly tyto nápoje dostupné úplně stejně jako dnes. Kofola, různé chemické limonády, Vitacit...Ale lidé měli daleko větší pohyb, nebylo tolik sedavých zaměstnání a doma se nesedělo u PC, PS, TV... Vyšší zdanění to asi těžko pomůže vyřešit.

6 0
možnosti
JZ

Češi nakupují dle slev, akcí, letáků... A když se podíváte do toho letáku, tak z 95% možná i víc jsou stále akce na sladkosti. Bonbony, sušenky, oplatky, sladké limonády, sladké jogurty, alkohol a uzeniny. Akce na ovoce, zeleninu, maso, prostě na to zdravější se vleze tak na jednu, dvě stránky z celého letáku a zbytek samé tuky a sacharidy. Otázkou je tedy proč nás markety krmí tímto akčním zbožím? Tlak výrobců? No asi se na těch nezdravých věcech vydělá víc jak na zelenině, je to byznys. Ale hodně lidí při té drahotě, prostě nakupují v akci.

3 2
možnosti
MD

Odpověď by nám dali marketéři a ekonomové obchodních řetězců, pokud to není jejich obchodní tajemství. Odhaduji, že hlavní rozdíl je v tom, že ovoce a zelenina se snadno kazí a náklady na jejich transport, skladování i likvidaci zkaženého odpadu jsou enormní proti skladování megatun trvanlivého zboží plného konzervantů.

2 0
možnosti