Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady slavnostně otevřela nové arytmologické...

Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady slavnostně otevřela nové arytmologické sály. Zúčastnil se i kardiochirurg Jan Pirk (vlevo). (30. května 2023) | foto: Tereza Tykalová, iDNES.cz

Vinohradská nemocnice otevřela nové špičkové sály pro kardiologické zákroky

  • 0
Kardiologická klinika Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady v úterý slavnostně otevřela nový komplex dvou arytmologických sálů. Jedná se tak o poslední fázi modernizace katetrizačních sálů vinohradské nemocnice. Podle přednosty Kardiologické kliniky FNKV Petra Touška jsou místnosti vybaveny špičkovými přístroji, které pomohou zachránit velké množství pacientů s různými typy potíží.

„Chtěl bych zdůraznit, že to není jen nový arytmologický komplex. Dnešním dnem končíme modernizaci a máme teď pět špičkově vybavených sálů,“ řekl Toušek.

V rámci modernizace budou lékařům k dispozici nejmodernější přístroje k léčbě kardiovaskulárních chorob.

Výhodou nově pořízené techniky je velmi nízká radiační zátěž pro pacienty, možnosti kombinace RTG obrazu s dalšími zobrazovacími metodami, velmi přesné mapování běžících arytmií i využití nových metod léčby arytmií.

1 300 vyměněných srdcí. V jeho transplantaci jsou čeští lékaři špičkou

Díky těmto technických pokrokům lékaři předpokládají, že se zvýší bezpečnost, úspěšnost a zkrátí doba prováděných výkonů.

Na klinice ročně podstoupí některý z invazivních zákroků přes pět tisíc pacientů. Nemocnice si od modernizace a prostorového sloučení katetrizačních sálů slibuje lepší spolupráci mezi jednotlivými specializacemi v kardiologii, která je zásadní při léčbě a v průběhu nejsložitějších výkonů.

Sály poslouží i ke vzdělávání a výzkumu

Nový komplex obsahuje také moderní audiovizuální technika umožňující velmi atraktivní formu vzdělávání, která cílí především na studenty 3. lékařské fakulty i mladé lékaře. To potvrdil i Toušek.

„Investice se netýká jen pacientů, ale chceme vytvořit moderní výuku jak pro studenty lékařských fakult, tak další lékaře,“ řekl Toušek.

Současně se lékaři díky své vysoké expertize a statutu „centra excelence“ pro některé výkony zapojují také do vzdělávání zahraničních kolegů.

Srdeční arytmie je čím dál větší problém. Smrtící může být i první ataka

Lékaři budou v nově vybudovaném komplexu nadále rozvíjet výzkumný program. Zkoumání oblasti poruch srdečního rytmu – arytmologie – je jedním z pilířů výzkumu na Kardiologické klinice, kde se lékaři a vědci soustředí hlavně na výzkum v oblasti fibrilace síní, zcela nových přístupů během kardiostimulace a na vývoj nových technologií EKG.

O tom, že jsou lékaři z vinohradské nemocnice úspěšní, svědčí i velmi prestižní ocenění, které získali lékaři z arytmologického oddělení za svůj výzkum ve zdravotnictví. Mezi oceněnými byli Pavel Osmančík s oceněním Česká hlava za výzkum v oblasti fibrilace síní nebo Karol Čurila, který získal cenu Bedřicha Hrozného udělovanou Univerzitou Karlovou za mimořádný vědecký počin při výzkumu vysokofrekvenčního EKG.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video