Pohled z rozhledny na šumavském vrcholu Špičák.

Pohled z rozhledny na šumavském vrcholu Špičák. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Ráno bylo místy v Česku rekordně chladné, na Šumavě dokonce mrzlo

  • 2
Pondělní ráno bylo na několika místech v Česku rekordně chladné. Nejchladnější ráno pro 13. červenec v historii měření zaznamenali v Brodě nad Dyjí, Průhonicích, Žatci, Doksanech a na Sněžníku. Teploty se pohybovaly většinou kolem pěti stupňů. V pátek přitom ve stejné obci meteorologové zaznamenali naopak nejteplejší den letošního roku.

Nejchladněji bylo na Šumavě, kde na Kvildě - Perle v Jezerní slati teplota klesla 3,5 stupně pod bod mrazu. Jde o nejnižší teplotu pro tento den za 34 let měření na této stanici. 

Pondělní ráno bylo podobně chladné jako nedělní, kdy teploty rovněž klesly pod nulu. První den v týdnu však bylo v celorepublikovém průměru ještě chladněji, a to zejména kvůli tomu, že se nevytvořilo takové množství mlh jako v neděli. Teplota se pohybovala většinou mezi devíti a pěti stupni.

V pátek přitom Česko zažilo zatím nejteplejší den letošního roku a na šesti místech padly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Brodě nad Dyjí, kde meteorologové naměřili 34,2 stupně. Ve stejné obci v pondělí naopak panovalo nejchladnější ráno v historii měření. 

V sobotu se prudce ochladilo. Nedělní ráno bylo mrazivé, nejchladněji bylo v Krušných horách, ale i na Šumavě. Slabě mrzlo i na Jizerce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video