Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 28. 6. 2009 13:25

Návštěva Baracka Obamy v Praze

Zdroje: Zpravodajové iDNES.cz a MF DNES, ČT

14:57
Česká televize si povšimla, jak hodnotí Česko v souvislosti se summitem EU-USA zahraniční média. Pravicový francouzský list Le Figaro se na Česko dívá značně kriticky: ČSSD označuje za stranu bývalých komunistů, premiéra Topolánka a prezidenta Klause hodnotí jako největší rivaly a celou situaci v Česku po pádu vlády komentuje slovy "shakespearovská tragédie".
International Herald Tribune (mezinárodní verze The New York Times) naznačuje, že se česká vnitropolitická nejednotnost může přenést i na EU, které Česko předsedá. Důležitý summit EU-USA je podle listu zastíněn nestabilitou Česka během jeho evropského předsednictví.
Hlavním tématem pro britský levicový The Guardian je oznámený Obamův protijaderný projev.
14:47
  • Příslušníci ochranky sledují prostor letiště v Praze - Ruzyni, kam přiletí americký prezident Barack Obama

    Příslušníci ochranky sledují prostor letiště v Praze - Ruzyni, kam přiletí americký prezident Barack Obama / Autor: ČTK

14:47
Novináři na letišti v Ruzyni dostanou akreditace kolem 15:00. "Musíme projít tři bezpečnostní kontroly, než nás pustí na letištní plochu. Na plochu nás pustí až půl hodiny před přistáním," hlásí reportérka iDNES.cz z Ruzyně.
Podle Pražského hradu není úplně jisté, jestli na Ruzyni přiletí i Václav Klaus. Je totiž možné, že český prezident přistane ve Kbelích a do Ruzyně přijede Obamu přivítat autem.
14:37
Protestuje se před Rudolfinem na Palachově náměstí. "Jsou tu starší lidé, důchodci, ale i někteří mladí. Mluví komunistický europoslanec Ransdorf, poblíž jsou režisér Zdeněk Troška, kosmonaut Vladimír Remek a starosta Trokavce Jan Neoral. Kritizují umístění radarové základny v Brdech," hlásí reportér iDNES.cz.
"Držme Obamovi palce, ale nezapomeňme mu připomenout, že pro radar není v Česku místo," vyzval Neoral.
Účastníci protestu se chystají hodit symbolicky do Vltavy figuríny republikánského exprezidenta George W. Bushe a jeho ministryně zahraničí Condoleezzy Rice.
14:33
Obamův přílet se odsouvá kvůli komplikovanému vyjednávání ve Štrasburku, kde Aliance slaví 60 let existence. Snaží se přitom vybrat nového generálního tajemníka.
Téměř všechny země podporují kandidaturu dánského premiéra Anderse Fogha Rasmussena. Oponuje ale muslimské Turecko, protože se Rasmussen nikdy jednoznačně nepostavil proti karikaturám Mohameda, které otiskl dánský list Jyllands-Posten v roce 2005. To zažehlo vlnu násilností v muslimských zemích.
14:12
Přílet Obamova speciálu Air Force One ze Štrasburku se podle nejnovějších informací opět o kousek posunul, Hrad jej nyní klade mezi 17:30 a 18:00. Proceduru příletu nejstřeženějšího letadla na světě si můžete připomenout ve článku Air Force One už letí! zazní v sobotu. A Ruzyně utichne
14:05
  • Tribunu před Matyášovou branou na Hradčanském náměstí zdobí plakát, který zve na projev prezidenta Obamy.

    Tribunu před Matyášovou branou na Hradčanském náměstí zdobí plakát, který zve na projev prezidenta Obamy. / Autor: Petr Topič, iDNES.cz

13:48
Na dnešní večer se chystá soukromé setkání prvního českého prezidenta Václava Havla, americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové a jejího českého protějšku Karla Schwarzenberga. Bez dalších podrobností to řekla mluvčí kanceláře Václava Havla Sabina Tančevová. - čtěte Václav Havel se večer sejde s ministryni zahraničí USA Hillary Clintonovou
13:40
Všechny fotografie související s návštěvou Baracka Obamy a summitem EU-USA najdete v souhrnném fotografickém článku, který bude redakce iDNES.cz postupně aktualizovat.
13:27
Reportérka iDNES.cz s odvoláním na Pražský hrad tvrdí, že se přílet posouvá zhruba o hodinu, tedy zhruba na 17:30. Na ruzyňském letišti je zatím asi 40 novinářů a fotografů. Čekají, až se postaví kamery na ploše na živé přenosy.
13:19

Už o sobě také dali vědět odpůrci výstavby radaru protiraketové obrany v Brdech. Aktivisté z hnutí Nenásilí v poledne vyvěsili na mostě Legií transparent s textem "Yes, we can say no to US military base" (Ano, můžeme říci ne americké vojenské základně). Tím připomněli Obamův předvolební slogan Yes, we can. Akce skončila asi po 45 minutách. - více o protestech proti radaru během Obamovy návštěvy čtěte zde

  • Demonstranti s transparentem proti radaru na mostě Legií

    Demonstranti s transparentem proti radaru na mostě Legií / Autor: Reuters

13:15
Prezidenti USA navštívili Česko dosud třikrát (a jednou ještě předtím Československo). V roce 1990 přiletěl George H. W. Bush, v roce 1994 Bill Clinton. Syn Bushe staršího George W. Bush přiletěl v roce 2002 a pak v roce 2007.
13:12

Přípravy na Obamův projev na Hradčanském náměstí jsou v plném proudu. První návštěvníci budou moci bezpečnostními rámy projít v neděli v 7 ráno, projev začne v 10 hodin.

  • Podium, ze kterého bude hovořit prezident Barack Obama.

    Podium, ze kterého bude hovořit prezident Barack Obama. / Autor: Petr Topič, iDNES.cz

13:07
Ačkoliv hlavní mánii budí osobnost amerického prezidenta, novináře hodně zajímá i zítřejší summit v Kongresovém centru. Tiskové centrum je zavaleno 1500 žádostmi o akreditaci, detaily zítřejšího programu nesděluje s poukazem na to, že zatím vědí jen to, co je na internetu.
12:55
Prezident Barack Obama s manželkou Michelle přiletí do Prahy podle posledních informací v 16:30. V sobotu má v plánu soukromý program, v neděli dopoledne projev na Hradčanském náměstí u Pražského hradu a setkání s politiky v rámci summitu EU-USA. V republice se zdrží asi 24 hodin. - přečtěte si více o plánu návštěvy Baracka Obamy v Praze
12:50
Milé čtenářky, milí čtenáři,
redakce iDNES.cz Vám přeje hezkou sobotu a vítá vás u on-line reportáže z návštěvy 44. prezidenta USA Baracka Obamy v Česku.