Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 3. 4. 2012 16:38

Návštěva Angely Merkelové v Česku

Pětihodinová návštěva německé kancléřky

14:35
Přednášku moderuje publicista Jefim Fištejn. Německou kancléřku přivítal silný potlesk.
14:34
Začíná přednáška Angely Merkelové se studenty právnické fakulty.
14:23
Hodinové přednášky s názvem Budoucí podoba Evropy se zúčastní i vedení právnické fakulty a rektor Univerzity Karlovy Hampl, jenž kancléřku doprovodí do sálu. Otevřena je také pro studenty práv všech ročníků, kteří si ale museli sedadlo v sále o kapacitě 550 míst rezervovat i týden předem. Kdo to nestačil, měl smůlu. Studenti, se kterými reportérka iDNES.cz hovořila, uvedli, že údajně 200 lístků si rezervoval Úřad vlády. "Málokterý student měl šanci se sem skutečně dostat. Poptávka převyšovala nabídku," řekl jeden z účastníků přednášky.
14:20
Po jednání Merkelové s Klausem se tisková konference nekonala. Zatím tedy není jasné, o čem spolu politici mluvili.
14:13
Přednáška Merkelové a Nečase se bude konat v přednáškové hale Collegium Maximum v prvním patře pražské právnické fakulty. "Je dobrá zkušenost vidět konfrontaci názorů a zároveň řečnických schopností českého premiéra i německé kancléřky," řekl iDNES.cz student druhého ročníku Jakub Růžička. Od přednášky velké téma neočekává. "Předpokládám frázovitý projev, který bude apelovat na sdílené evropské hodnoty," dodal Růžička.
14:11
Merkelová na brífinku s Nečasem také zmínila, že žádné z jídel, která servíroval personál Úřadu vlády, nedokázala v češtině pojmenovat. "Nebyl řízek, ale divočina," odpověděla na dotaz německého žurnalisty kancléřka, která z dřívějších návštěv Česka či Československa umí několik českých vět.
14:08
  • Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě německou kancléřku Angelu

    Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě německou kancléřku Angelu Merkelovou (3. dubna 2012). / Autor: David NeffMAFRA

14:05
Jednání s prezidentem Klausem by mělo trvat do čtvrt na tři. Pak se Merkelová přesune z Hradčan na Staré Město, kde ji čeká přednáška a diskuse se studenty Právnické fakulty Univerzity Karlovy.
13:38
Cestou na Hrad by kolona německé kancléřky měla projet i kolem skupinky slepic. Šéfka Suverenity Jana Bobošíková totiž avizovala, že na Prašném mostě bude za asistence kuru domácího protestovat proti nárůstu cen vajec.
13:32
Brífink Merkelové a Nečase skončil. Německá kancléřka míří na Pražský hrad, kde se setká s prezidentem Václavem Klausem.
13:30
Nečas zdůraznil, že česko-německé vztahy se vyvíjí velmi pozitivně a že jsou možná na svém historickém maximu.
13:27
"Chceme se společně zasazovat za užší transatlantickou obchodní politiku. Obě země staví na volném svobodném obchodě," řekla také novinářům Merkelová.
13:25
Nečas a Merkelová se shodli, že obě země respektují rozdílný názor na jadernou energetiku. "Plně respektujeme německé rozhodnutí ustoupit od provozování jaderných elektráren a Německo respektuje naše rozhodnutí v jaderné energetice pokračovat," uvedl český premiér.
13:22
Merkelová připomněla, že Česká republika zatím neodsouhlasila pakt o rozpočtové odpovědnosti. "Je ale důležité, že obě země sdílí stejné cíle," uvedla německá kancléřka.
13:20
  • Německá kancléřka Angela Merkelová a český premiér Petr Nečas spolu jednali 3.

    Německá kancléřka Angela Merkelová a český premiér Petr Nečas spolu jednali 3. dubna 2012 v Praze. / Autor: Martin Kohout, iDNES.cz

13:18
"Diskutovali jsme o bilaterálních vztazích. Sdílím názor, že naše vztahy jsou vysloveně dobré. Ráda bych poděkovala těm, kdo před 15, 20 lety nastavili výhybky. Patří k nim Václav Havel. Ráda bych jej s úctou připomněla," uvedla Merkelová.
13:15
Nečas uvedl, že jedním z hlavních témat byla spolupráce obou zemí v rámci EU. "Naše pohledy se do značné míry shodují, razíme rozpočtovou odpovědnost," uvedl premiér.
13:12
"Jsem rád, že po třech letech můžu paní kancléřku v Praze opět přivítat," řekl na úvod Nečas s tím, že Česko a Německo pojí velmi dobré vztahy.
13:11
Brífink po jednání německé kancléřky Angely Merkelové s premiérem Petrem Nečasem právě začíná.
12:54
Tiskové konferenci Merkelové a Nečase bude v sále přihlížet nejméně sto lidí. Zhruba 60 míst k sezení je zaplněno, část novinářů bude stát.