Diskuze

Nový ředitel Národní knihovny připraví rozpočet, do konkurzu ale nepůjde

S výpadkem příjmů asi padesát milionů korun v letošním rozpočtu a přípravou nového na příští rok se chce zabývat nový ředitel Národní knihovny České republiky Vít Richter. Dlouholetého knihovníka jmenoval dočasně do čela instituce ministr kultury Lubomír Zaorálek poté, co v úterý odvolal stávajícího ředitele instituce Martina Kocandu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

Vážení,

jsem rád, že nebyla postavena nová knihovna na Letné a místo toho byly rozšířeny Hostivařské sklady, které jsou vybaveny perfektní studovnou. Stará budova knihovny je mi milejší a mám-li volit mezi dvěma zly: Letnou a starou budovou - tak je mi milejší to druhé! Proto považuji týdenní čekání na objednanou knihu za přijatelné.

https://www.nkp.cz/obrazky/ostatni/cdh_dod.jpg

1 0
možnosti
JP

J27a42n 73P83e47š39u43l61a

22. 7. 2020 15:24

Přeji panu řediteli hodně zdaru na nové pozici. Jen bych měl dva komentáře:

-"V oblasti IT podle něj za posledních deset let v NK nevznikl smysluplný projekt." - Doufám, že to není autentický výrok. Co třeba Kramerius - masová digitalizace historických knih a časopisů? Nebo nedávné zpřístupnění autorsky chráněných děl na internetu (DNNT)? Případně propojení autoritních záznamů s Wikidaty? A eBooksOnDemand, se zajímavou slevovou akcí v říjnu 2018? Podle mne dělá, resp. udělala NK pro čtenáře a uživatele v oboru IT hodně a měla by v tom pokračovat.

- "Zaorálek si knihovníkům postěžoval na to, že podle jeho informací je obtížné fyzicky si v knihovně půjčit některá i zásadní díla české a světové literatury" - snad pana ministra někdo upozorní, že už jsme v 21. století a ideálně by čtenář měl mít přístup ke knihám z domova přes internet a nemuset nikam chodit.

Přeji panu řediteli, aby využil svých bohatých zkušeností a pokračoval ve zdárném rozvoji knihovny a jejích IT služeb, které jsme viděli právě v posledních deseti letech. Internetové stránky jako http://aut.nkp.cz , http://kramerius.nkp.cz nebo http://www.ptejteseknihovny.cz jsou nabité inspirativními informacemi, ale mohou být samozřejmě ještě bohatší. Hodně úspěchů!

3 0
možnosti